НОВИНИ

ДОСЛОВНО: Заместник-главният прокурор Пенка Богданова

Заместник-главният прокурор за противодействието на трафика на хора - изказване на кръглата маса "Предизвикателства пред европейския правен ред относно миграцията, предоставянето на убежище и външните граници на ЕС", организирана от Националния институт на правосъдието.

Александър Марков
от Александър Марков
14:13, 18.03.2016
Чете се за: 01:27 мин.
У нас
дословно заместник главният прокурор пенка богданова

За периода 2013-2015 г. са образувани 6653 наказателни производства за три групи престъпления: незаконно преминаване на границата, незаконно превеждане през границата (каналджийство) и незаконно подпомагане за преминаване и престой през държавната граница. На съд са дадени 9783 лица, с влязъл в сила съдебен акт са 9657 лица - без малолетните и непълнолетни. Като казвам тези цифри, моля да имате предвид, че те не съответстват на цифрите на установените нарушители на граничния режим, защото границата преминават и малолетни лица, т.е. наказателно неотговорни лица. Това, което нашите анализи показват, че действително преобладават нарушенията, респективно извършените престъпления от трите категории на т.н. "зелена граница". Както на влизане, така и на излизане от България, следвани от далеч по-малка бройка на преминаванията през граничните пунктове, и със съвсем по-малък дял са престъпленията, свързани с преминаване на границата посредством неистински или преотстъпени документи. Посоката на миграционния поток за тези 3 години, видно от делата, които сме разгледали, както и от постановените от съда присъди, в тази насока действително е ясно изразен, така както и г-н Радев каза. Посоката на този миграционен натиск идва от българо-турската граница, много мъничка степен от българо-гръцката, излизането от страната е съсредоточено от бг-сръбската граница. Всички тези престъпления от трите категории, за които чухте цифри, всъщност касаят дела, които са изработени от районните съдилища, от районни прокуратури, съдилища с оглед местната компетентност. Ние искаме да изразим нашата висока оценка на работата и на разследващите органи, и на колегите прокурори, а също и на съда за работата по тези дела, защото повечето от тях се водят като бързи производства, те приключват в изключително кратки срокове, при тях има голямо предизвикателство за това, че много от лицата са без документи, или документите са в някои случаи неистински, не малко предизвикателство е и фактът, че разпитите трябва да се провеждат при превод на специфични езици. Имаме голяма тревога във връзка с осигуряването на преводачи. Въпреки тези чисто обективни трудности нашата оценка, отново искам да кажа, е, че българските правоохранителни органи, полиция, прокуратура, съд, отговарят на това предизвикателство и заслужават поздравяване за добрата си работа.

Окуражаващо е това, което каза г-н Златев (ръководителят на Делегацията на ЕК в София - бел. ред.), за насоките на действие на ЕК, а именно, че ще се окаже засилена помощ за ускоряване на полицейските и съдебни действия и в тази насока се мисли за подобряване на нормативната уредба, за подпомагане, за укрепване на капацитета. В тази връзка моля да се имат предвид и предизвикателствата, свързани и с преводите, когато се водят тези дела, а предполагам, че колегите ще споделят и други такива трудности.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пилоти обучават планински спасители да оказват помощ от въздуха
Пилоти обучават планински спасители да оказват помощ от въздуха
ДОСЛОВНО: Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев
ДОСЛОВНО: Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев