НОВИНИ

Една трета от французите подкрепят избора на Едуар Филип за премиер

Една трета от населението на Франция подкрепя избора на френския президент Еманюел Макрон за премиер на страната. Това показва допитване до общественото мнение на агенцията Harris Interactive за новинарския сайт Atlantico.

една трета французите подкрепят избора едуар филип премиер
bnt avatar logo
от БНТ
10:17, 16.05.2017
Чете се за: 00:26 мин.
По света

За 32% от гражданите на страната назначението на политика от дясната партия „Републиканците“ Едуар Филип е „положително събитие“. Други 11% не одобряват назначението, а мнозинството – 57%, са без мнение.

В същото време 51% от французите смятат, че назначаването на премиера ще е от полза за самото движение на президента „Напред, Република”, на което му предстои участие в парламентарните избори през юни. За 42% този ход е отслабил позициите на френската Социалистическа партия, за 38% това е удар по „Републиканците“, а според 32% това не е от полза за „Националния фронт“.

Според допитването 71% от избирателите са изразили надежда повече центристи да влязат в състава на новото правителство. Очаква се по-късно днес да бъде обявен състава на новия френски кабинет.

Допитването е проведено на 15 май сред 1011 души, след като вчера стана ясно, че Едуар Филип е назначен на премиерския пост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Гърмен търсят доброволци за гасене на пожари
В Гърмен търсят доброволци за гасене на пожари
Новият албум Witness на поп звездата Кейти Пери излиза на 9 юни
Новият албум "Witness" на поп звездата Кейти Пери излиза на 9 юни