НОВИНИ

ЕК отпусна 2 млн. евро за България заради наводненията миналата година

Европейската комисия отпусна днес на България 2 милиона и 200 хиляди евро за справяне с последствията от бурите и наводненията през 2017 година. Брюксел оповести днес и създаването на два нови финансови инструмента за подкрепа на реформите и инвестициите в държавите от еврозоната и тези, които искат да влязат в нея.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:05, 31.05.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Парите за ремонт на повредените от наводненията мостове, пътища, училища и болници в района на Бургас ще дойдат от европейския фонд "Солидарност". Фондът подпомага държавите членки в случаи на природни бедствия, за да се намали финансовата тежест върху националните бюджети.

Помощ беше отпусната и на Гърция, Полша и Литва. Финансирането за четирите държави трябва да бъде одобрено и от Европейския парламент и Съвета.

Еврокомисията оповести днес и създаването на два нови финансови инструмента за подпомагане на структурните реформи в страните от ЕС. Такива реформи са свързани с преструктуриране на трудовите пазар или пенсионните системи, например 55 милиарда евро са предвидени за новите инструменти в следващия седемгодишен финансов период.

Над 2 милиарда евро са отделени за страните, които кандидатстват за еврозоната, каквато е и България.

Валдис Домбровскис - комисар по въпросите на еврото: Предлагаме инструмент за конвергенция, който предоставя финансова и техническа помощ за онези държави членки, които не са в еврозоната, но искат да предприемат конкретни стъпки за приемане на еврото. Ясно заявяваме, че еврозоната трябва да остане отворена за нови членове. Много е важно да помагаме на онeзи, които работят сериозно, за да се присъединят към нея.

Новите инструменти предвиждат и отпускането на кредити за държави, които преживяват неочаквани икономически кризи и не могат сами да се справят с тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националната галерия представя изложба с портрети от Златю Бояджиев
Националната галерия представя изложба с портрети от Златю Бояджиев
Сергей Лавров се срещна с Ким Чен-ун
Сергей Лавров се срещна с Ким Чен-ун