НОВИНИ

Критики срещу Украйна заради "убийството" на Бабченко

Украинските власти си навлякоха критики от цял свят за инсценирането на смъртта на журналиста Аркадий Бабченко. Киев обясни, че става дума за свръхсекретна операция, с която е осуетен заговор за убийството му от страна на руските служби. Представител на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа обвини Украйна в разпространяване на фалшива информация. Според организацията "Репортери без граници" това е част от информационна война.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:22, 31.05.2018
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Смайване, облекчение, недоверие и куп въпроси обзеха журналистическата гилдия не само в Украйна, когато видяха жив колегата, открит предишната вечер от собствената му съпруга, прострелян в локва кръв. Самият Аркадий Бабченко участва в оправдаването на инсценировката, с която светът близо денонощие беше заблуден за смъртта му. Така е заловен украински гражданин, подкупен от руските служби, за да организира убийството на журналиста, съобщиха в Киев и показаха заснетия арест на лице, назовано с инициала "Г". Той е получил 40 000 долара, а 30 000 от тях е дал на второ лице, за да извърши убийството.

Василий Грицак, началник на Службата за сигурност на Украйна: Руските спецслужби са дали още една задача на гражданина "Г" - незаконно закупуване на оръжие и боеприпаси за установяване на бази на територията на Централна Украйна. Представете си - поръчани са 300 автомата Калашников, стотици килограми взривни вещества, неограничен брой патрони.
Аркадий Бабченко: Благодаря, че спасиха живота ми, но главното е, че бяха предотвратени други по-мащабни терористични действия.

Президентът Петро Порошенко похвали работата на украинските спецслужби.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Защо беше всичко това? За да се дестабилизира ситуацията в Украйна. Да се покаже неефективността на властите и да бъдат убити онези, от които Русия се бои най-много.

Москва разкритикува Киев, че използва Бабченко за пропаганда.

Дмитрий Песков, прессекретар на Владимир Путин: Историята е странна. Не знам доколко целта оправдава средствата. Слава Богу, че човекът е жив. Това не променя отношението ни към Украйна - страна, където да си журналист е опасно.

Инсценировката с Бабченко може да подхрани пропагандната машина на Кремъл, пише "Гардиън" и поставя въпроса дали тя не е причинила "повече зло, отколкото добро". Ако Киев представи неоспорими доказателства за руския заговор, операцията може да мине за успех, пише британският вестник и добавя: "Иначе мнозина ще се съгласят с думите на Кристоф Дьолоар от "Репортери без граници": "Жалко и достойно за съжаление, че украинските служби са си играли с истината, независимо по какви причини."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​САЩ налагат мита върху вноса на алуминий и стомана от ЕС, Мексико и Канада
​САЩ налагат мита върху вноса на алуминий и стомана от ЕС, Мексико и Канада
Летище Варна вече може да приема най-големите пътнически самолети
Летище Варна вече може да приема най-големите пътнически самолети