НОВИНИ

ЕК реагира на новите американски санкции срещу Русия

Европейската комисия реагира на приетия от долната камара на американския Конгрес законопроект за нови санкции срещу Русия. Председателят обяви, че ако се наложи, Комисията ще действа в защита на европейските интереси в рамките на дни. Москва обяви, че новите санкции срещу анексирането на Крим са стъпка срещу нормализирането на руско-американските отношения.

bnt avatar logo
от БНТ
22:12, 26.07.2017
Чете се за: 00:59 мин.
По света

Камарата на представителите одобри само с 3 гласа против наказателните мерки срещу Русия, Иран и Северна Корея. По отношение на Русия, документът разширява вече съществуващи санкции в няколко области. В енергетиката законопроектът предвижда да се противодейства на строежа на газопровода "Северен поток 2", като се твърди, че той има "вредно въздействие върху енергийната сигурност на Европейския съюз, върху развитието на газовия пазар в Централна и Източна Европа и върху енергийните реформи в Украйна". Предвиждат се наказателни мерки срещу компании, включително европейски, свързани с развитието, поддръжката, модернизацията и ремонта на руските тръбопроводи за износ на енергийни суровини.

Брюксел обяви, че законопроектът в този вид може да има непредвиден ефект и да засегне енергийната сигурност на Европа, а Европейската комисия е готова да действа до дни, за да защити интересите си. "Америка на първо място не може да означава, че интересите на Европа са на последно" - коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Москва разглежда вота като крачка назад в двустранните отношения.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Това е тъжна новина от гледна точка на руско-американските отношения и тяхното бъдещо развитие и не по - малко обезнадеждаваща от гледна точка на международно право и международните търговски отношения.

В последните месеци са водени разговори с Вашингтон за промени в текста на законопроекта и е постигнат значителен напредък, разкри говорителят на германското външно министерство. Той призова за по-добър синхрон в налагането на санкции от двете страни на океана.

Мартин Шефер, говорител на германското външно министерство: Не можем да приемем американското правителство и Конгрес да провеждат под прикритието на санкции индустриална политика в полза на американските енергийни доставчици.

Предстои законопроектът да бъде гласуван в Сената, след това отива в ръцете на президента Тръмп, който може да го подпише или да му наложи вето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Апоел Беер Шева взе солиден аванс срещу Лудогорец преди реванша​
Апоел Беер Шева взе солиден аванс срещу Лудогорец преди реванша​
Километрична опашка на граничния пункт Капитан Андреево
Километрична опашка на граничния пункт "Капитан Андреево"