НОВИНИ

Екорегата в района на Кресненското дефиле

Рафтъри и доброволци се събират днес в Кресненското дефиле за ежегодното почистване на река Струма и бреговете ѝ. Организаторите казват, че основните замърсители на реката в Кресненското дефиле са леките автомобили, които преминават по главен път Е-79. Често шофьори и пътници използват именно реката, за да изхвърлят отпадъците си. Тази година инициативата е под мотото "Чиста Струма".

bnt avatar logo
от БНТ
13:01, 14.07.2018
Чете се за: 00:38 мин.
У нас

Най-напред бяха почистени бреговете на река Струма, след това доброволците влязоха и вътре.

Организаторите казват, че основните замърсители на реката в Кресненското дефиле са леките автомобили, които преминават по главен път Е-79.

Георги Арнаудов: Хората, които се движат по тоя път, изхвърлят боклуци. Те са едни от основните замърсители.
Калоян Пенев: Не мога да кажа, че всички хора са еднакви и че всички се отнасят по един и същи начин към природата. Има хора, които се съобразяват по страхотно интелигентен начин. Има хора, които изобщо не зачитат и я имат като даденост

За да не замърсяваме природата докато сме на път, може да приберем боклука в пликче в лекия автомобил и след това да го изхвърлим в най-близкия контейнер.

Георги Арнаудов: Трябва промяната да дойде от самите нас. Първо себе си да променим като манталитет, като желание и когато започнем да виждаме промяна в себе си, тогава ще има и отговор в цялостен облик на това нещо.

Тази година мотото на инициативата е „Чиста Струма". С него, любителите на екстремните спортове искат да привлекат вниманието на хората към каузата да запазим природните дадености на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама души се удавиха във водоеми в русенско
Двама души се удавиха във водоеми в русенско
Избягалият от болница в Пловдив затворник е вече заловен
Избягалият от болница в Пловдив затворник е вече заловен