НОВИНИ

Каква ще е официалната програма на Еманюел Макрон в България?

Френският президент Еманюел Макрон пристига днес у нас. Визитата е част от обиколката му в Централна и Източна Европа.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:18, 24.08.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Тя се тълкува като знак, че Париж не иска разделение между страните от Севера и Юга или между тези от Запада и Изтока.

Варна се готви за предстоящото посещение. Френският президент и неговата съпруга ще бъдат настанени в правителствената резиденция "Евксиноград".

Еманюел Макрон ще се срещне с президента Румен Радев и с премиера Бойко Борисов утре. Те ще обсъждат българското председателство на Съвета на Европейския Съюз, както и плановете за присъединяването на страната ни към Шенген.

Макрон търси подкрепа и за борба с така наречения "социален дъмпинг" или разликите в плащанията на работници при командировки в чужбина.

Официалната програма за посещението на Еманюел Макрон

Еманюел Макрон ще бъде приветстван на специална церемония от 10 часа утре пред двореца „Евксиноград“, която ще завърши с официалната снимка на президентските двойки.

След това двамата държавни глави ще се оттеглят за кратка почивка, за да пият кафе. Те ще ръководят пленарните разговори между официалните делегации на двете президентски институции. В 11:15 часа Макрон и Радев ще дадат съвместна пресконференция за медиите.

В 11:35 ч. започва срещата на „четири очи“ между Бойко Борисов и Макрон. Тя също ще бъде последвана от пленарни разговори, в които от българска страна ще участват вицепремиерите Екатерина Захариева, Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и министър Владислав Горанов. Пресконференцията на Борисов и Макрон ще започне от 12:45 часа.

Програмата ще продължи в късния следобед, когато българският премиер и френския му гост ще посетят Центъра с навигационни симулатори във Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" във Варна.

Първите дами също имат отделна програма. Те ще вечерят в известен ресторант с гледка към морето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайфунът в Китай взе 16 жертви
Тайфунът в Китай взе 16 жертви
Дива растителност скрива археологически паметник във Варна
Дива растителност скрива археологически паметник във Варна