НОВИНИ

ЕП обсъжда промяната на системата за убежище в Европа

Критики в пленарната зала на Европейския парламент към плана на Европейската комисия за квотно разпределение на бежанци. Предложението на Комисията за промяна на т.нар. Дъблински регламент сега се обсъжда от отделните страни, а за окончателното му приемане е нужно и съгласието на парламента.

Владислав Велев
от Владислав Велев
19:38, 11.05.2016
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Комисията иска въвеждането на задължителна квотна система, повече солидарност между страните и дори предлага висока глоба - 250 хиляди евро за мигрант, чието приемане някоя държава е отказала. След като изслушаха заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс, част от депутатите казаха, че предложението не е достатъчно добро, а новата система трябва да позволи ефективно обработване на молбите за убежище:

Роберта Метсола, депутат в ЕП от ЕНП: Смятам, че идеята страните да откупуват неучастието си в механизма е провокативна и просто показва колко далеч са държавите от реалното споделяне на отговорността.
Ели Шлейн, депутат в ЕП от СД: Когато шест от общо 28 страни обработват приблизително 80 процента от молбите за убежище, това вече не е извънредна ситуация, а структурна ситуация.

Парламентът даде повече власт на Европол. Агенцията ще има право да се свързва директно с хора, организации и фирми, за да се бори по-ефективно с тероризма. Ще може, например, да поиска директно от Фейсбук да изтрие страница на т.нар. "Ислямска държава". Гласуваните днес правила задължават страните-членки да предоставят на Европол исканата от агенцията информация.

На фона на това стана ясно, че белгиецът Абделхамид Абауд, който е смятан за "мозъка" на атентатите в Париж и който беше убит няколко дни след тях, е опитал да мине границата между Гърция и България на път за Франция, но не е успял. Той вероятно е опитал да се представи за бежанец.

В момента в пленарната зала се обсъжда предложението за премахване на шенгенските визи за турски граждани, но парламентът е категоричен, че няма да придвижи въпроса, докато Анкара не изпълни всички необходими условия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реджеп Ердоган: Ликвидирали сме 3000 бойци на Ислямска държава
Реджеп Ердоган: Ликвидирали сме 3000 бойци на "Ислямска държава"
Знамена - светиня
Знамена - светиня