НОВИНИ

Ердоган: Надявам се периодът на лоши взаимоотношения с ЕС да е вече в миналото

Надяваме се периодът на лоши взаимоотношения между ЕС и Турция да е останал в миналото. Това каза турският президент Реджеп Ердоган след срещата с европейските лидери и премиера Борисов във Варна.

bnt avatar logo
от БНТ
22:02, 26.03.2018
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Турция изпълнява своите ангажименти, начело с грижата за сирийските бежанци, както и борбата с тероризма. Имаше ангажимент от страна на ЕС за финансова помощ в размер на 3 млрд. евро, но до момента сме получи само 1.8 млрд. Надявам се с втория транш да получим подкрепата, която ще улесни техния живот, каза турският президент.

По отношение на митническия съюз също имаме очаквания и ги поставихме. Преговорните глави, които са от полза за двете страни, трябва час по-скоро да бъдат обсъдени. Затруднение създават двустранните спогодби, специално обърнахме внимание на тези за сухопътния транспорт, допълни той.

По темата сигурност Ердоган каза, че към момента Турция е цел за редица терористични организации, с които се бори в границите и извън границите на страната. Унищожихме около 3000 терористи от ДАЕШ, тези операции допринасят за сигурността и на Европа. Очакваме силна подкрепа, коментира той.

Уважаваме човешките права и свободи, това се казва и от народа ни, който се стече по улиците при опита за преврат.

Страните от ЕС са стратегически партньори и ще бъде грешка Турция да бъде изолирана, ние сме динамична страна с младо население, имаме трайни икономически връзки, допълни още Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Юнкер: ​Искаме Турция да бъде стратегически партньор на ЕС ​
Юнкер: ​Искаме Турция да бъде стратегически партньор на ЕС ​
Доналд Туск: По темата за бежанците оставаме изключителни партньори с Турция
Доналд Туск: По темата за бежанците оставаме изключителни партньори с Турция