НОВИНИ

Ердоган се разплака по време на интервю

В Турция броят на задържаните след опита за преврат достигна 26 хиляди души. Турският президент се закани, че това е само началото на чистките и отхвърли критиките на Брюксел, че Анкара нарушава човешки права. В интервю за държавната телевизия, Ердоган за кратко стана и много емоционален, след като изгледа кадри от документален филм за загиналите в нощта на пуча.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:54, 05.08.2016
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Анкара ще продължи да преследва всеки, свързан с духовника в изгнание Фетхуллах Гюлен - с тези думи Ердоган даде да се разбере, че чистките в страната далеч не са приключили. Бизнесът е силата на Гюлен и именно там ще бъдат пресечени интересите му, допълни още турския президент.

Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция: Дълго време нямахме възможност да спрем развитието на училищата на Гюлен. Наложи се да направим рокади в образователното министерство и изгубихме много време, от което гюленистите се възползваха. Направиха много, много пари.

Броят на отстранените от работа държавни служители достигна 58 хиляди, 20 хиляди преподаватели са с отнети лицензи, а паспортите на поне 74 хиляди души са обявени за невалидни и те не могат да напуснат страната.

Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция: Западът не иска Турция да е силна. Това винаги е било така. Чух коментари на европейски политици, че са притеснени за ситуацията тук и за това, че има уволнени хора. Питам: а притеснява ли ви това, че 239 цивилни се превърнаха в жертва на този опит за преврат? Че 2200 души бяха ранени? Мислели ли сте по този въпрос?

Последва емоционална реакция на Ердоган, след като изгледа откъс от документален филм, с историята на част от загиналите в нощта на неуспешния преврат.

Той обаче отказа да прекратят интервюто и продължи с коментари за външната политика на Турция. Следващата седмица Ердоган ще се срещне с руския президент Путин, с когото се очаква да обсъдят икономически, дипломатически и културни въпроси.

Реджеп Таийп Ердоган, президент на Турция: Вярвам, че срещата с руския президент Путин ще допринесе за сближаването на нашите две държави.

Анкара продължава да настоява за екстрадирането на сочения за организатор на опита за преврат - Фетхуллах Гюлен. Той продължава от отрича да има връзка със събитията от 15-и юни и заяви, че издадената от турски съд заповед за ареста му, е поредното доказателство за намесата на правителството във всички сфери в държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осем акта за бурки в Пазарджик
Осем акта за бурки в Пазарджик
Недостиг на служители в сферата на туризма
Недостиг на служители в сферата на туризма