Реставрират фасадата на Етнографския музей в Пловдив

Етнографският музей в Пловдив ще посреща посетители с изцяло обновена фасада. За целта от общината са осигурили 260 хиляди лева. Сградата е национален паметник на културата, затова и ще бъде запазен автенчиният ѝ вид според изискванията на Института за паметници на културата. Ремонтът трябва да приключи следващата година. За последно фасадата на емблематичната къща е реставрирана преди 19 години.

от Златка Далчева
10:00, 05.08.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

В момента специалистите работят по премахването на старата мазилка и полагането на нова, която е значително подобрена.

Ангел Янков - директор на Етнографски музей - Пловдив: "Предвижда се да има и защитен слой мрежа, която да пази музея, а не когато водата влезе през зимните месеци и замръзне да тръгне отново рушенето."

Дървените елементи по къщата ще възвърнат оригиналния си вид, но ще остане синият цвят, избран от експерти още през 1962 година.

Ангел Янков - директор на Етнографския музей - Пловдив: "Когато е определена за музей още в 30-те години, началото на 40-те в продължение на 2 десетилетия къщата е била бяла, но 62-ра година решават да сменят концепцията."

Въпреки реставрацията посещенията на туристите продължават.

Росица Щерева - учител в ОУ ”Яне Сандански” - Пловдив: "Обичам да водя децата в музея, защото, ако те спазват и знаят традициите на нашия народ, народът ни ще бъде съхранен."

От началото на годината до края на юли към музея са проявили интерес близо 8800 туристи от страната и чужбина.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
57-годишен мъж рани дъщеря си с нож в Елин Пелин
57-годишен мъж рани дъщеря си с нож в Елин Пелин
Традиционният празник на пъпеша събира любителите на сладкия плод в Българево
Традиционният празник на пъпеша събира любителите на сладкия плод в Българево