НОВИНИ

ЕС и Анкара решиха да бъдат върнати всички мигранти от Гърция в Турция

От неделя в полунощ започва връщането на всички мигранти от Гърция в Турция. Тово е заложено в проектоспоразумението между Европейския съюз и Турция. Това стана ясно в началото на срещата на 28-те европейски лидери с турския премиер Ахмет Давутоглу.

Владислав Велев
от Владислав Велев
15:56, 18.03.2016
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Преди среща турският премиер заяви, че бежанците не са въпрос, по който трябва да има пазарлъци. Според турския премиер Турция е приютила 2 милиона и 700 хиляди мигранти, без да е получила съществена помощ отникъде.

Европейските лидери се договориха снощи за обща позиция. Евентуалната сделка между Анкара и Брюксел включва допълнителна финансова помощ за Турция, либерализация на визите за турски граждани и схемата един срещу един - по-точно за всеки върнат сириец, в Европа ще бъде изпратен друг директно от лагер в Турция. Анкара разглежда предложението.

Ахмет Давутоуглу, министър-председател на Турция: За Турция бежанската криза не е въпрос на пазарене, а на хуманитарни и европейски ценности. Турция е приела 2.7 милиона бежанци без някаква значима помощ откъдето и да било. Днес искам да подчертая, че Турция ще продължи политиката си да има това поведение от хуманитарна перспектива.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДОСЛОВНО: Ръководителят на ДЕК в София Огнян Златев
ДОСЛОВНО: Ръководителят на ДЕК в София Огнян Златев
Българин на четвърто място в изкачване на Айфеловата кула
Българин на четвърто място в изкачване на Айфеловата кула