НОВИНИ

Ахмет Давутоуглу: За Турция бежанската криза не е въпрос на пазарене

Лидерите от Европейския съюз стигнаха до споразумение какво да предложат на Турция, като очакват в замяна Анкара да направи всичко възможно за ограничаване на мигрантския поток. С предложенията, които не са формално одобрени от лидерите, но са договорени, в момента се запознава турският премиер Ахмет Давутоглу.

Владислав Велев
от Владислав Велев
11:49, 18.03.2016
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск получи мандат от лидерите да води преговорите с Ахмет Давутоглу и да представи европейските предложения.

Европейският съюз предлага всеки случай на влязъл в Гърция от Турция мигрант да се преценява индивидуално и след това, ако няма основания да остане в Европа, той да бъде връщан на Турция.

Така ще се спазят международните закони. Страните членки ще окажат помощ на Гърция с експерти за обработване на данните на искащите убежище хора. Европейската служба за подкрепа в областта на убежището ще координира всички усилия в Гърция.

По един от най-спорните въпроси - за отпадане на визите за турски граждани, Европейският съюз предлага да има либерализация, но тя да стане едва след изпълняване на всички 72 изисквания, поставени пред всички държави, които искат облекчаване на визовия режим.

Очакват се определени действия от Турция, ако страната иска отпадане на визите:

Ангела Меркел, канцлер на Германия: Необходима е определена законодателна рамка, която трябва да направи Турция. Трябва да знаете, че ако Турция иска бърз напредък в либерализацията на визите, а тя вече направи основни стъпки в тази посока, е необходимо да има законодателна защита на бежанците. Това е част от пътната карта, така че либерализирането на визите означава, че в същото време в турското законодателство трябва да бъдат приложени определени стандарти на международното право, ако това вече не е направено.

Меркел добави, че Европейският съюз трябва бързо да започне да връща мигранти от Гърция в Турция, за да се избегне опасността от голям наплив от хора, които искат да преминат границите преди новата система да влезе в сила.

При пристигането си тази сутрин за среща с Туск, Юнкер и Рюте, турският премиер Ахмет Давутоглу обясни, че не става дума за изнудване от страна на Турция:

Ахмет Давутоуглу, министър-председател на Турция: За Турция бежанската криза не е въпрос на пазарене, а на хуманитарни и европейски ценности. Турция е приела 2.7 милиона бежанци без някаква значима помощ откъдето и да било. Днес искам да подчертая, че Турция ще продължи политиката си да има това поведение от хуманитарна перспектива.

Засега друга спорна част от споразумението - ускоряване на преговорите за присъединяване на Турция към Европейския съюз - не се споменава. Би трябвало до късния следобяд да е ясно какво точно съдържат предложенията и дали Турция ги приема.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изтича срокът за плащане на данък куче
Изтича срокът за плащане на данък "куче"
Мигранти се бият за зарядно с хладни оръжия в Идомени
Мигранти се бият за зарядно с хладни оръжия в Идомени