Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

ЕС наложи санкции на служители на руското военно разузнаване

Съветът на ЕС съобщи, че налага санкции на деветима граждани и една организация заради разпространение на химически оръжия.

bnt avatar logo
от БТА
15:19, 21.01.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света
наложи санкции служители руското военно разузнаване

Сред поставените в списъка са двама представители на руското военно разузнаване (ГРУ), както и ръководителят на управлението и негов заместник. Отбелязва се, че те са отговорни за притежание, пренасяне и използване в Солсбъри на нервнопаралитично вещество през март миналата година - случая с отравянето на разузнавача Сергей Скрипал и неговата дъщеря.

Налагат се също санкции на сирийски изследователски институт, отговорен за развитието и производството на химически оръжия, както и на петима официални сирийски представители, пряко замесени в дейността на института.

;

Наложените забрани са за пътуване до ЕС и запор на имущество на организациите. Граждани и организации от ЕС повече нямат право да осигуряват средства за поставените в списъка.

Отбелязва се, че решението ще бъде поместено още днес в Официалния вестник на ЕС, с което влиза в сила.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини отбеляза на пресконференция, че подготовката на тези санкции е продължила с месеци. Тя добави, че решенията са били приети така, че да могат да издържат в съда. „Дълго оценявахме правната основа и съм убедена, че решенията са изцяло правомерни. Целта на ЕС е да предотврати употребата на оръжия за масово поразяване, включително на химически оръжия“, поясни Могерини.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гръцкият парламент гласува Преспанското споразумение в четвъртък
Гръцкият парламент гласува Преспанското споразумение в четвъртък
Ръст на новородените в Бургас отчетоха за 2018 г.
Ръст на новородените в Бургас отчетоха за 2018 г.