НОВИНИ

ЕС очаква връщането на незаконни мигранти към Турция да започне в понеделник

Европейската комисия изрази днес очакването споразумението между ЕС и Турция в областта на миграцията да бъде приложено от понеделник, 4 април.

bnt avatar logo
от БТА
14:07, 01.04.2016
Чете се за: 00:31 мин.
По света
очаква връщането незаконни мигранти турция понеделник

В понеделник ще съобщим коя държава от ЕС колко сирийски бежанци от Турция ще приеме, уточни говорителят на комисията Мина Андреева. Говорителят Наташа Берто добави, че близо половината държави в ЕС са изразили готовност да приемат разселени от Турция сирийски бежанци, сред които е и България. В замяна и по схемата "един срещу един" от Гърция в Турция ще бъдат връщани мигрантите, които не подлежат на статут на закрила в ЕС.
Говорителите на ЕК поясниха, че се очаква до понеделник гръцките и турските власти да приемат необходимите законодателни промени, с които споразумението да отговаря изцяло на изискванията на международното право. В отговор на въпрос по повод твърденията, че Гърция ще върне първоначално 500 души в Турция, Андреева заяви, че ЕК никога не е съобщавала брой подлежащи на връщане.
По думите на говорителите ЕК приема с внимание съобщенията за насилствено отблъскване на сирийци по турската граница. В споразумението между ЕС и Анкара е залегнало изискване подобни действия да не бъдат предприемани, това е "червена линия", посочи Андреева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Правителството обсъди мерки за отнемане на фалшиви шофьорски книжки
Правителството обсъди мерки за отнемане на фалшиви шофьорски книжки
Почина бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер
Почина бившият германски външен министър Ханс-Дитрих Геншер