САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Естонският премиер оцеля при вот на недоверие

Естонският популистки премиер оцеля във вот на недоверие, повдигнат от опозицията, след като финансовият му министър от крайнодесния партньор на коалицията ЕКРЕ се опита незаконно да уволни полицейски началник.

от БГНЕС
22:38, 30.08.2019
Чете се за: 00:39 мин.
По света
естонският премиер оцеля вот недоверие

Премиерът Юри Ратас бе подкрепен от 55 депутати в парламента със 101 места, които гласуваха против вота на недоверие.

Трипартийната му коалиция контролира 56 места в парламента.

Министърът на финансите Мартин Хелме се опита да уволни полиция и шеф на граничната охрана Елмар Вахер в средата на август, въпреки че нямаше правомощия да го направи.

Според сведения, той е действал от името на баща си Мартин Хелме, министър на вътрешните работи и лидер на партията EKRE, който по това време е бил на почивка.

Кая Калас, лидер на основната либерална опозиционна реформаторска партия, заяви, че е повдигнала вота на недоверие заради опасенията, че опитите на Хелме да свали Вахер подкопават върховенството на закона.

Това е последното в поредицата от противоречия, пред които се изправи Ратас, след като партията му Център състави противоречива коалиция с антиевропейската ЕКРЕ и десните консерватори от Исамаа след изборите през март.

Въпреки спечелването на балотажа, Реформаторската партия не успя да постигне сделка за мажоритарна коалиция в балтийската държава от 1,3 милиона души.

На фона на протеста на опозицията и под натиска на президента Керсти Калджулайд, Ратас потвърди на 19 август, че Вахер ще остане като шеф на полицията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
​Иранският танкер Грейс-1 плава към териториалните води на Ливан​
​Иранският танкер "Грейс-1" плава към териториалните води на Ливан​
50 жители на малко градче във Финландия се превърнаха в милионери
50 жители на малко градче във Финландия се превърнаха в милионери