На етикетите на хранителните продукти вече ще бъде изписана и енергийната стойност на продуктите. Изискването ще влезе в сила в края на годината. Днес производители на сирене, кашкавал, хляб и сладкарски изделия се събраха на обучителен семинар, който...
На етикетите на хранителните продукти вече ще бъде изписана и енергийната стойност на продуктите. Изискването ще влезе в сила в края на годината.
Днес производители на сирене, кашкавал, хляб и сладкарски изделия се събраха на обучителен семинар, който да ги запознае с новите изисквания на Европа.
Според тях на етикетите на храните трябва задължително да има и информация за енергийната стойност на продуктите. Така потребителите ще знаят колко въглехидрати, мазнини, протеини и калории съдържа избраният от тях продукт.
Малките производители у нас обаче вече пресмятат какво ще им струват промените. Според тях те дори могат да доведат до понижаване на качеството и използването на изкуствени заместители.
Причината е, че когато купуват например прясно мляко от малка ферма, определянето на енергийната му стойност изисква да бъдат направени изследвания. Това обаче не важи за сухото мляко, чиито стойности са ясно посочени.
Очакват се да влязат в сила и още нови изисквания. В закона за храните е заложено охладените, пушени или замразявани и размразявани няколко пъти меса да стоят на отделен щанд от прясното месо, което се предлага в магазините. Това изискване се въвежда, за да не се заблуждават потребителите, че когато купуват охладено месо, това означава, че то е прясно.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"