НОВИНИ

Европейският парламент с резолюция за борба с пропагандата

Европейският съюз е под натиск от дезинформация от страна на Русия, както и на терористични организации - като "Ислямска държава" и Ал Кайда. Това се казва в резолюция, приета от Европейския парламент в Страсбург. Според евродепутатите, пропагандата цели изопачаване на истината, всяване на страх и разделение в Европейския съюз. От Брюксел предава нашият кореспондент Десислава Апостолова.

bnt avatar logo
от Десислава Апостолова
22:10, 23.11.2016
Чете се за: 01:10 мин.
По света
европейският парламент резолюция борба пропагандата

Eвропа трябва да отговори на пропагандата от страна на Русия и на "Ислямска държава" с положителни послания. Трябва ни информационна грамотност и повишаване на осведомеността, се казва в резолюцията, приета със 304 гласа "за" срещу 179 "против" и 208 "въздържали се". В подкрепа на документа гласуваха Европейската народна партия и европейските консерватори.

Според върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността Федерика Могерини Европейската комисия е създала звено към Европол, което ще се занимава с това да открива в интернет послания с терористично съдържание.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС за външната политика: "Пропагандата на терористични групировки като "Ислямска държава" трябва да получи отпор. За да се противопоставим на разпространението на терористични материали, комисията създаде специално звено към Европол, което активно ще проследява терористично съдържание онлайн и ще го съобщава на интернет компаниите".

Българският евродепутат от групата на Европейската народна партия Андрей Ковачев смята, че пропагандата цели да отслаби Европейския съюз и да вдъхне недоверие към институциите. Според него това е хибридна заплаха, свързана с разпространяването на лъжовна информация в социалните мрежи и с резолюцията ЕП призовава за обща стратегия на ЕС срещу нея.

Лидерът на ПЕС Сергей Станишев обаче нарече абсурд приетата от Европарламента резолюция, която по думите му, определя Русия и "Ислямска държава" като най-големите заплахи за демократичното развитие на ЕС. Според него въпреки сложните отношения между Русия и западните страни, Москва е важен и необходим партньор в решаването на всички глобални проблеми, включително борбата с тероризма и "Ислямска държава".

Остра реакция от страна на руския президент Путин след решението на Европарламента. Той заяви, че отдавна знае за дискусията.

Владимир Путин, президент на Русия: "Всички се опитват да дават на Русия уроци по демокрация. Тези "учители" винаги са казвали, че да забраниш нещо, е най-порочният начин да се противодейства на опонента. Това не съответства на принципите и нормите на демокрацията. Най-добрият начин, е воденето на открит диалог. Ако този документ наистина е приет, това е деградация в политическия смисъл на думата, на представата за демокрация в западното общество, в дадения случай на ниво европейски парламент".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна конкурсът България на длан - макети на открито
Започна конкурсът "България на длан - макети на открито"
Тежка катастрофа в монтанското село Вирове
Тежка катастрофа в монтанското село Вирове