НОВИНИ

Фейсбук на 15 години: Как социалната мрежа промени живота на милиарди?

Фейсбук отпразнува 15 години от създаването си. История на успеха или проблемен тийнейджър - равносметката за популярната социална мрежа с милиарди потребители е твърде противоречива.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:35, 05.02.2019
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Фейсбук се заражда в общежитие в Харвард, а официалният дебют на социалната мрежа е на 4 февруари 2004 г. Днес компанията е част от всекидневието на една четвърт от човечеството.

Активните потребители са повече от 2 милиарда и 200 милиона, а по един милиард използват всяко от приложенията Инстаграм, УотсАп и Месинджър, които принадлежат към същото "семейство".

Марк Зукърбърг, основател на Фейсбук: Фейсбук порасна, хората по света получиха мощно ново средство, чрез което да бъдат във връзка с хората, които обичат, да чуят техния глас, да създават общности и бизнеси.
;

Отвъд бляскавите резултати обаче през последните две години социалната мрежа бе изправена пред сериозни проблеми - фалшиви новини, намеса в избори, език на омразата, скандал с лични данни.

Джеси Голдхамър, Калифорнийски университет, Бъркли: Това, което започва в една стая в Харвард, е социален експеримент, който днес вече е дълбоко политически. Не мисля, че ръководителите на Фейсбук осъзнават начините, по които платформата може да бъде използвана, включително за злоупотреби от хора, които не се интересуват от споделянето на снимки с котенца.
;

Едно от най-сериозните предизвикателства, пред които се изправи Фейсбук, бе скандалът с личните данни на милиони потребители, използвани неправомерно от базираната в Лондон консултантска компания "Кембридж Аналитика".

Заради скандала напусна директорът по сигурността на Фейсбук, а основателят на социалната мрежа Марк Зукърбърг трябваше да отговаря пред Европейския парламент, но и пред американския Конгрес.

Въпреки трусовете компанията отчита рекордна печалба от 22 милиарда долара, а богатството на Марк Зукърбърг се оценява на 62 милиарда долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спецсъдът заседава по делото за източването на КТБ
Спецсъдът заседава по делото за източването на КТБ
Доналд Тръмп ще произнесе втората си реч За състоянието на съюза
Доналд Тръмп ще произнесе втората си реч "За състоянието на съюза"