НОВИНИ

ГЕРБ предлага Томислав Дончев за социален министър

Вицепремиерът Томислав Дончев е кандидатурата на ГЕРБ за социален министър - това стана ясно след проведените от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов консултации с Реформаторския блок, Патриотичния фронт, БДЦ и двама бивши депутати на ДПС сега независими. Тема на разговорите е било и ветото на президента. Стана ясно, че се върви към отхвърляне на ветото, но и към промени в Изборния кодекс, които да облекчат гласуването на българите в чужбина.

Светлозара Казасян
от Светлозара Казасян
18:04, 12.05.2016
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

След консултациите Цветан Цветанов уточни, че все още Дончев не е дал съгласието си. Стана ясно, че той е заедно с министър-председателя Бойко Борисов в Лондон, а именно премиерът е възложил консултациите за неговата кандидатура.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: От разговорите, които съм провел с премиера, бях натоварен със задача все пак да направим политически консултации с партии, които формират парламентарното мнозинство, как би се разглеждала евентуална номинация за социален министър на вицепремиера Томислав Дончев. Мога да кажа, че колегите дадоха изцяло подкрепата си за едно такова предложение, но разбира се решаващата роля е на премиера, който трябва да направи съответното предложение в рамките на днешния ден или може и другата седмица и разбира се съгласието на Томислав Дончев.

Въпреки дадената подкрепа, изненадващо коалиционните партньори не бяха словоохотливи.

Найден Зеленогорски направо отказа коментар за Томислав Дончев. Без имена говори и Меглена Кунева.

Меглена Кунева - вицепремиер и министър на образованието: Нямам съмнение, че който и да е новият министър ще отчете това, което е направено, ще задвижи по-бързо нещата, както трябва да бъде винаги във втората половина на мандата и че това ще бъде една успешна политика.

Опозицията беше категорична, че няма как да подкрепи промяната в кабинета.

Жельо Бойчев - говорител на ПГ на БСП лява България: Свидетели сме на поредната управленска и кадрова криза. Явно г-н Борисов има универсални министри. Моят спомен е, че последния път, когато Томислав Дончев беше предлаган за министър на финансите правителството падна. Нещо ми напомня, че сме в подобна ситуация и сега.
Хасан Адемов - ДПС: Томислав Дончев не е от изявените експерти в социалната политика.Според ДПС няма персонална промяна, която да може да коригира проблемите в това управление, защото формулата заложена още в началото на съставянето на правителството, според нас генерира кризи вместо стабилност.
Радан Кънев - председател на ДСБ: Свършиха вицепремиерите, много се чудя ако подаде примерно м-р Ангелкова оставка, премиерът ли ще поеме министерството на туризма. Явно е много къса пейката. Но като излезем от шегата - непотърсена подкрепа не се дава.

Кънев уточни, че ако междувременно ГЕРБ потърси подкрепата на ДСБ, те ще вземат политическо решение. На свой ред независимите Муса Палев и Гюнай Хюсмен потвърдиха след срещата със Цветан Цветанов принципната си подкрепата към правителството на Бойко Борисов .

По втората гореща тема - излизане от заплетения казус със ветото на президента върху изборния кодекс, според съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов макар консултациите да продължават - се върви към съгласие ветото на президента да бъде отхвърлено срещу последващи незабавни промени в кодекса облекчаващи гласуването на българските граждани в чужбина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международна научна конференция Култура-памет-идентичност
Международна научна конференция "Култура-памет-идентичност"
Без корекции: депутатите приеха референдума на Слави
Без корекции: депутатите приеха референдума на Слави