НОВИНИ

Гласуването на местните избори в Турция приключи

Гласуването на местните избори в Турция приключи. Централната избирателна комисия на страната обяви края на изборния ден в 17 часа местно време.

bnt avatar logo
от БГНЕС
17:22, 31.03.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света
гласуването местните избори турция приключи

В 32 от общо 81 провинции избирателният ден приключи в 16 часа, но секциите отвориха и час по-рано – в 7 часа тази сутрин. В останалите секции изборният ден започна в 8 ч. и приключи в 17 ч. местно време.

Според Анадолската агенция при сбивания двама души са загинали в източната част на Турция. Жертвите са участвали в сбиване между поддръжници на различни партии в Малатия. В югоизточната провинция Диарбекир са ранени най-малко 21 души, в югоизточната провинция Мардин – поне 9 са ранените, а други 12 души са пострадали при стълкновения в провинция Шанлъурфа на границата със Сирия. Двама души са пострадали при сбиване пред секция в истанбулския район Кадъкьой.

Близо 57 милиона турски граждани имаха право на глас на днешния вот, по време на който се избираха местни органи на властта, за които се борят 12 политически партии.

Това са първите местни избори в Турция по новата президентска система, въведена след референдума през април 2017 г. Предишният подобен вот се състоя през 2014 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьорите в градския транспорт на София с по-високи заплати от утре
Шофьорите в градския транспорт на София с по-високи заплати от утре
Силвио Берлускони се кандидатира за европейските избори
Силвио Берлускони се кандидатира за европейските избори