НОВИНИ

Гутериш призова бежанци да бъдат разпределяни по целия свят

Новият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш се обяви за разпределяне на бежанци по целия свят. Бившият португалски премиер каза това в публикувано вчера интервю за германското списание "Фокус", предаде ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
09:43, 16.10.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
гутериш призова бежанци бъдат разпределяни целия свят

Страни като Ливан, Турция или Йордания трябва да бъдат освободени от натиска, който изпитват поради миграционния наплив, заявява Гутериш. "Трябва да им окажем по-голяма подкрепа, отколкото досега, и да разпределяме бежанците по целия свят. Нужна ни е широкообхватна и ефективна система за разпределение - не само в Европа, но и в Северна Америка, Латинска Америка, Австралия", казва той. Новият генерален секретар припомня ситуацията от 70-те години, когато цялата международна общност е помагала за приема и настаняването на бежанци от Виетнам.

Гутериш посочва също, че ООН трябва да полага още по-големи усилия, за да не се допуска по принцип да избухват кризи. "Дипломатите трябва да предотвратяват конфликтите, но ние трябва да спомогнем за подобряване на жизнените условия, повишаване на сигурността, спазване на правата на човека и ликвидиране на последствията от климатичните промени", заявява той.

В четвъртък Общото събрание на ООН прие резолюция, с която Гутериш беше назначен за деветия генерален секретар на ООН "за срок, започващ от 1 януари 2017 г. и приключващ на 31 декември 2021 г." Преди това аналогична резолюция прие и Съветът за сигурност на ООН.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Игнатов: Има лидерска криза в Медицинския университет
Сергей Игнатов: Има лидерска криза в Медицинския университет
Новият артистичен директор на Софийската филхармония
Новият артистичен директор на Софийската филхармония