НОВИНИ

"Индипендънт": Тереза Мей вече е най-популярният политик на Великобритания

Проучване на британското обществено мнение, поръчано от в. "Индипендънт", е установило, че популярността на новия премиер Тереза Мей рязко се е увеличила и тя вече е най-популярният политик на Великобритания, измествайки досегашния фаворит Борис Джонсън.

bnt avatar logo
от БТА
11:43, 14.08.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света
индипендънт тереза мей вече популярният политик великобритания

Онлайн анкетата на КомРес (ComRes), публикувана днес на сайта на вестника, показва, че 42 на сто от британците имат положително мнение за премиера Мей, срещу 24 процента, които не я одобряват, което я прави единственият британски депутат с позитивен рейтинг. Одобрението за нея се е повишило с 13 пункта - от 29 процента през ноември, когато беше вътрешен министър, докато позитивният рейтинг на Джонсън, който неизменно стоеше начело по популярност в проучването Favourability Index от началото му преди две години, е спаднал с четири пункта. Вече едва 36 процента от британците имат положително мнение за него, докато негативният му рейтинг се е повишил със седем пункта - 37 процента от британците вече не са благосклонни към бившия кмет на Лондон и сегашен външен министър.

Мей, която е премиер от месец, се възприема положително дори от 20 процента от привържениците на опозиционната Лейбъристка партия. При това популярността й се дължи преди всичко на личните й качества - повече анкетирани (45 на сто) отхвърлят сравнението с Маргарет Тачър, отколкото отговарят, че "има реални прилики" между двете (35 процента).

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин е също толкова непопулярен сред обществото като цяло, колкото и бившият лидер на ЮКИП Найджъл Фараж. 50 процента имат отрицателно мнение за Корбин, срещу 22 процевта одобряващи, и 51 процента не харесват Фараж, срещу 24 процента с положително мнение.
Едно от предложените обяснения за непопулярността на лейбъриста не среща подкрепа: само един от осем души (12 на сто) и един от петима сегашни партийни поддръжници(19 на сто) са съгласни с мнението на профсъюзния лидер Лен МакКлъски, че МИ 5 стои зад атаките срещу Корбин.

Проучването не е установило разкайване за референдума за ЕС - мнозинството (52 процента) от анкеткираните британци са заявили ,че обществото трябва да бъде питано за важни решения за бъдещето на кралството, а само 35 процента смятат, че работа на политиците е да вземат решенията. Няма особена подкрепа и за премахването на Камарата на лордовете, поискано от Корбин миналата седмица - само 32 процента подкрепят идеята.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
4 милиона лева задължения на Община Чепеларе
4 милиона лева задължения на Община Чепеларе
Фидел Кастро се появи на концерт за юбилея му
Фидел Кастро се появи на концерт за юбилея му