НОВИНИ

Инспекциите по труда на България и Норвегия ще си сътрудничат

Инспекциите по труда на България и на Норвегия започнаха подготовка за подписване на споразумение за сътрудничество, съобщиха от Главната инспекция по труда. Целта е осигуряване на по-ефективна защита на трудовите права на работещите в контекста на задълбочаващите се процеси на трудова мобилност.

инспекциите труда българия норвегия сътрудничат
bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 20.09.2016
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Инициативата за споразумението е на норвежката инспекция, която вече е подписала или е в процес на подписване на споразумения с инспекциите на Полша, Литва и Румъния.

Разговорите за сътрудничеството са започнали с гостуване у нас на норвежка делегация на 19 и 20 септември.

Главният секретар на ГИТ инж. Георги Милчин е подчертал пред норвежката делегация, че благодарение на въведената през 2003 г. задължителна регистрация на трудовите договори, вече се отчита, че полагането на труд изцяло без сключването на трудов договор, е едва около 1-2 процента от дела на сивата икономика.

Регистрацията на трудовите договори е предизвикала интерес сред гостите и е била определена като добра практика. Възможността инспекторите по труда у нас да започнат веднага процедура по налагане на санкции също е впечатлила норвежките гости, допълват от ГИТ.

В рамките на срещата е обсъдена и възможността за съвместен проект, финансиран по Норвежкия финансов механизъм, който също ще осигури възможност за обмен на добри практики, в т. ч. - по отношение на контрола на предприятия, осъществяващи трансгранична дейност в рамките на предоставянето на услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Първанов поздрави Единна Русия за изборната победа
Георги Първанов поздрави "Единна Русия" за изборната победа
Ремонтират регионални пътища с 380 млн. лв.
Ремонтират регионални пътища с 380 млн. лв.