НОВИНИ

Искат велосипедни алеи в Морската градина

Велосипедисти от варненския клуб “Устрем” вече година и половина чакат отговор на предложението си да има алеи за каране на колело в Морската градина. Според тях обособяването на маршрути и обозначаването им ще намали конфликтите между велосипедистите и пешеходците в парка, а алеите до отдалечени места в градината ще подобрят поддръжката им.

bnt avatar logo
от Светлана Ганчева
15:40, 01.08.2016
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Предложението на клуб “Устрем” е да се оформят различни веломаршрути – за разходка, за туристи, които искат да обиколят парка на велосипед, туристически и такива, които да улесняват по-бързото придвижване.

Здравко Василев: "Има нужда от създаване на повече такава инфраструктура и най-вече регулация. Предложението е за изграждане на веломаршрути в Морската градина, те не са със задължителен характер нито за велосипедистите, нито за пешеходците."

Масовата практика по света е да има и комбинирани алеи и участъци за скоростно каране. Това ще намали опасностите от сблъсък по алеите.

"Мисля, че трябва да има обособено място за велосипедисти. Карат с доста висока скорост и се притеснявам, защото тя е малка, разсеяна, не се оглежда."

"Като пораснеш, искаш ли да имаш голямо колело?"

"Да."

"И къде искаш да го караш?"

"Навсякъде."

Подробно предложение за различните алеи е представено в Община Варна през февруари миналата година. Становище обаче още няма, а след изграждането на велоалеите по тротоарите и колоездачи, и пешеходци очакват поне в парка решението да не ги затрудни допълнително, както е в града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП настоява за оставка на ръководството на БДЖ
БСП настоява за оставка на ръководството на БДЖ
Засилване на сътрудничеството между България и Гърция
Засилване на сътрудничеството между България и Гърция