НОВИНИ

Испанският премиер: Днес нямаше референдум за независимост

Насилие беляза днешния референдум за независимост на Каталуния. Вотът се провежда въпреки забраната на испанските власти в Мадрид. Властите в Каталуния съобщават за 460 пострадали, а по данни на испанското вътрешно министерство 12 са ранените от силите на реда. Опашки от желаещи да гласуват се извиха от ранни зори. След като официалните власти запечатаха редица секции и иззеха бюлетини, правителството на Каталуния призова хората да печатат бюлетините си вкъщи и да търсят сами незакрити места за гласуване. Каталунците бранеха секциите с барикади. При едно от нахлуванията дори са изстреляни гумени куршуми. Политици в Барселона поискаха оставката на испанския премиер Мариано Рахой. Според Националната гвардия служителите са действали професионално и е имало провокации.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:14, 01.10.2017
Чете се за: 00:52 мин.
По света

Лидерите на Каталуния знаеха, че допитването е незаконно, но въпреки това го проведоха, изтъкна испанският премиер. Той подчерта, че е изпълнил дълга си в защита на законността, а сега обществената хармония трябва да бъде възстановена възможно най-бързо.

Мариано Рахой, премиер на Испания: Няма да обърна гръб на нито една възможност за преговори, но само в рамките на закона. Призовавам каталунското правителство да спре да следва път, който не води доникъде.

Каталунците гледаха обръщението на премиера на голям екран в центъра на Барселона. Множеството реагира с възмущение на твърдението му, че повечето от тях не са искали да участват в допитването. Регионалните власти призоваха Евросъюзът да осъди Мадрид за нарушаване правата на гражданите и заявиха, че испанското правителство ще отговаря за действията си пред международното правосъдие.

;

По-рано кметът на Барселона нарече премиера Рахой „страхливец“, който се крие зад гърба на съдии и прокурори, а днес и зад полиция, която хвърля срещу населението.

Ада Колау, кмет на Барселона: Днес той премина всички червени линии и мисля, че хиляди ще поискат оставката му не само в Каталуния, а и в цяла Испания.

Властите в Каталуния днес непрекъснато ревизираха нагоре броя на пострадалите от полицейските мерки, които включваха палки, гумени куршуми и насилствена конфискация на бюлетини и урни. По данни на Барселона полицията е успяла да затвори 336 места за гласуване от общо над 2 хиляди.

Полицейските действия са били концентрирани главно в Барселона. В социалните мрежи продължава появата на снимки на полицейски насилие, а противниците на независимостта се тревожат от кадри с пускане на няколко бюлетини едновременно и в различни секции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денят на референдума в Каталуния в снимки (ГАЛЕРИЯ)
Денят на референдума в Каталуния в снимки (ГАЛЕРИЯ)
Световен ден на поезията столичния театър „Българска армия“
Световен ден на поезията столичния театър „Българска армия“