НОВИНИ

От пратениците на БНТ: Демонстрации за и против референдума в Каталуния

Специалните пратеници на БНТ в Барселона предадоха, че денят на референдума за независимост на Каталуния е преминал под знака както на сблъсъци и напрежение, така и под пълно спокойствие.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:11, 01.10.2017
Чете се за: 00:58 мин.
По света

На площад Каталуния са се събрали десетки демонстранти и следят на голям екран хронологията на събитията от днешния ден, който беше белязан от множество страсти, след като централната власт в Испания обяви референдума за незаконен. Десетки прекараха нощта в училищата, за да могат да гарантират, че в днешния ден ще може да се гласува. На сутринта обаче дойде полицията и започна да изземва изборни книжа и урните, в които трябваше да се гласува.

Това подразни демонстрантите и се стигна до сблъсъци с полицията. На един такъв подобен сблъсък стана свидетел и нашият екип, когато се озовахме между демонстранти и полиция. На места полицията използваше гумени куршуми, а демонстрантите хвърляха бомбички.

Официалната позиция на министерството на вътрешните работи на Испания е, че полицията се е намесила само и единствено, за да отнеме изборните книжа и не е искала да действа срещу хората. И двете страни взаимно се обвиняваха за случващото се в Каталуния.

Демонстрации имаше и срещу референдума.

Не навсякъде имаше напрежение. Видяхме и друга картина - секции, в които се гласуваше нормално и пред които се виеха дълги опашки, тъй като електронната система беше блокирана. Затова трябваше хората да изчакат да бъдат вписани в списъците. Вотът не беше таен - всеки можеше да задрасква избора си съвсем открито и даже някои се снимаха с попълнените бюлетини. Всяка пусната бюлетина беше придружена с ръкопляскане. Каталунската полиция не се намесваше по никакъв начин.

;

Според анализатори, които следят ситуацията, все по-трудно ще се намери решение между Барселона и Мадрид. Регионалният премиер успя да гласува в днешния ден, но на 100 км. от Барселона. Той заяви, че без значение какъв ще е резултатът от референдума, ще се наложи да има посредничество за разрешаване на създалата се ситуация.

Каталунските власти поискаха от ЕС да се намеси за нарушаване на правата на каталунците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кои са най-важните ремонти в София според зрителите на БНТ2?
Кои са най-важните ремонти в София според зрителите на БНТ2?
Огромен брой посетители на есенното издание на „Капана Фест“ в Пловдив
Огромен брой посетители на есенното издание на „Капана Фест“ в Пловдив