НОВИНИ

Референдумът в Каталуния: Мадрид призова „фарсът да спре“

По призива на организаторите на референдума опашки от желаещи да гласуват се извиха от ранни зори. След като официалните власти запечатаха редица секции и иззеха бюлетини, правителството на Каталуния призова хората да печатат бюлетините си вкъщи и да търсят сами незакрити места за гласуване. Каталунците бранеха секциите с барикади. При едно от нахлуванията дори са изстреляни гумени куршуми. Политици в Барселона поискаха оставката на испанския премиер Мариано Рахой, Според Националната гвардия служителите са действали професионално и е имало провокации.

bnt avatar logo
от БНТ
20:02, 01.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
Карлес Пучдемон президент на автономна област Каталуния: Безотговорната и неоправдана употреба на насилие от испанската държава няма да подкопае желанието на каталунския народ да гласува мирно и демократично, но днес стана още по-ясно и за тези, които имаха съмнения, и за целия свят, какъв е залогът в ден като този. Днес имаше и позорни инциденти, които ще останат с нас завинаги. Днес испанската държава изгуби повече отколкото вече бе изгубила, а ние, гражданите на Каталуния, спечелихме повече отколкото вече бяхме постигнали.
Сорая Саенц де Сантяамария вицепремиер на Испания: Няма референдум или нещо такова Нямаше смисъл да се върви по този безумен път и няма смисъл да се продължава. Прлизовавам каталунското правителство и политическите партии, които го подкрепят, да спрат тази безотговорност и да разберат, че това е не само незаконно, а и невъзможно. Няма смисъл да се продължава с този фарс и той няма да ни доведе до никъде. Испанската полиция изпълнява заповедите на правосъдието. те действаха професионално и пропорционално. Целта им бяха не хората, а изборните материали. Винаги са искали да защитят правата и свободите.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От кореспондента на БНТ в Брюксел: Реакции на Европа за референдума в Каталуния
От кореспондента на БНТ в Брюксел: Реакции на Европа за референдума в Каталуния
Гласуване и сблъсъци в Барселона
Гласуване и сблъсъци в Барселона