САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Италия ще помоли за помощ НАТО, за да се защити от мигрантите

Италия се нуждае от помощта на НАТО, за да защити южните си брегове от притока на мигранти, заяви днес италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини, предаде Ройтерс.

от Източник: БТА
21:58, 08.06.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
италия помоли помощ нато защити мигрантите

Министърът, който е председател на крайнодясната партия "Лига", подчерта, че Малта не прави достатъчно за справянето на кандидатите за убежище от Африка. Той предупреди, че ще бъде затегнат контролът върху правозащитните организации, които се стараят да спасяват по море мигранти.

"Аз съм привърженик на НАТО. Но ние сме нападнати. Ще поискаме НАТО да ни защити. Има много опасения за прониквания на терористи", каза Салвини пред репортери, след като се срещна в северния град Комо с двама автобусни шофьори. Те се оплакали, че тази седмица били бити от четирима мигранти, на които поискали да покажат билетите си. "Италия е под атака от юг и от изток", добави Салвини, намеквайки за отношението на НАТО към Русия.

Генералният секретар на алианса трябва да посети следващата седмица Рим, но не е известно дали италианското правителство възнамерява да отправи официално искане за помощ. През последните пет години до територията на Италия са достигнали по море от Африка над 600 хиляди мигранти. През последните няколко месеца обаче притокът на кандидати за убежище силно е намалял поради засиления контрол върху крайбрежието на Либия - досега главна отправна точка в трафика на хора към Европа.

Антиимигрантските позиции на Матео Салвини и "Лигата" направиха тази партия втора парламентарна сила след изборите през март. Впоследствие партията състави правителство с антисистемното Движение "Пет звезди".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Държавната агенция Архиви ще получи документи на д-р Г. М. Димитров
Държавната агенция "Архиви" ще получи документи на д-р Г. М. Димитров
Драгомир Стойнев: ​Проектът Белене не бива да се дели на леви и десни
Драгомир Стойнев: ​Проектът "Белене" не бива да се дели на "леви" и "десни"