НОВИНИ

Изборите в Люксембург: Инфраструктурата и образованието са водещите теми

В най-малката, но и най-богата страна членка на ЕС утре се провеждат парламентарни избори. Бъдещето на либерала Ксавие Бетел на премиерския пост в Люксембург е под въпрос заради повторния възход на доминиращите от десетилетия политиката във Великото херцогство христиандемократи.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
19:18, 13.10.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Малко над половината пълнолетни жители на Люксембург имат право да гласуват утре. Защото с референдум преди 3 години беше решено чуждестранните граждани, които иначе пребивават постоянно там, да не бъдат допускани до изборния процес. А те са 48 процента от 600-хилядното население на страната, която с брутен вътрешен продукт 92 000 евро на човек е най-богата в Евросъюза. Затова приоритетните теми на предизборната кампания не са популистки.

Ксавие Бетел, министър-председател на Люксембург& Инфраструктурата е важна. Жилищната политика също. Образованието. Тeзи теми наистина вълнуват гражданите.
;

Ксавие Бетел е лидер на либералната Демократическа партия и през 2013 година наследи начело на правителството Жан-Клод Юнкер, който беше премиер 19 години. Тогава, едва за втори път след Втората световна война, Християнската социална народна партия на Юнкер не можа да влезе във властта. Сега обаче тя отново се очаква да получи най-много гласове, а новият ѝ лидер - Клод Визел, да привлече на своя страна поне един от партньорите в управляващата в момента коалиция - социалдемократите и зелените.

В Люксембург избирателите са задължeни по закон да гласуват, но една четвърт се колебаят за кого.

Затова Бетел не губи надежда:

Ксавие Бетел, министър-председател на Люксембург: Да бъда преизбран, или поне партията ми да победи - това искам да постигна.

От това зависи дали Люксембург ще остане в надеждите на френския президент Еманюел Макрон и новия му центристки проект за изборите за Европарламента напролет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Масова демонстрация срещу ксенофобията се проведе в Берлин
Масова демонстрация срещу ксенофобията се проведе в Берлин
България е избрана за член на Съвета по правата на човека за 2019-2021
България е избрана за член на Съвета по правата на човека за 2019-2021