НОВИНИ

Изненадващо посещение на севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пекин

Изненадващо посещение на севернокорейския лидер в Китай. Визитата на Ким Чен-ун в Пекин ще продължи до 10 януари. Той вече се срещна с китайския президент Си Дзинпин. Севернокорейското посещение в Китай става в момент на нарастващи слухове в дипломатическите среди за предстояща нова среща между Ким Чен-ун и Доналд Тръмп.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:44, 08.01.2019 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Според различните разузнавателни данни Ким Чен-ун днес празнува 35-ия или 36-ия си рожден ден. Визитата му в Китай не беше обявена. Но още преди дни на границата със Северна Корея бяха струпани допълнителни военни части. А в пограничните хотели спряха да настаняват туристи в стаи с изглед към влаковата линия.

Оттам тази сутрин премина бронираният влак на Ким Чен-ун. При пристигането му в Пекин, китайските власти потвърдиха визитата, обявиха, че той е поканен от китайския президент. Това е четвъртата им среща за последните 12 месеца.

Лу Кан, говорител на Министерството на външните работи на Китай: Ние винаги сме вярвали, че за двете страни е много важно да поддържат добри отношения и да насърчават диалога помежду си.

Пекин продължава да е най-големия дипломатически и икономически съюзник на Пхенян. През последните 6 години отношенията между двете държави бяха охладнели заради ядрената програма на Северна Корея. През пролетта, обаче, Ким Чен-ун посети Китай и това беше първата му визата в чужбина, откакто пое управление на страната.

;

В Пекин севернокорейският лидер е придружаван от съпругата си, външния министър и съветника си И Йон-хо, който водеше преговорите със Съединените щати през юни в Сингапур. Преди срещата тогава, Ким Чен-ун пак посети Китай. А дали и кога ще има нов разговор между Доналд Тръмп и севернокорейския лидер засега не е известно. Преди дни американският президент спомена, че се обсъжда мястото за нова среща между него и Ким Чен-ун.

Шест месеца след разговорите в Сингапур значителен напредък в отношенията между двете държави няма. Пхенян настоява за незабавна отмяна на санкциите, но позицията на Вашингтон е, че те ще бъдат облекчени, когато Северна Корея представи сериозни доказателства, че се отказва от ядрените си оръжия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорът за либийския танкер Бадр продължава
Спорът за либийския танкер "Бадр" продължава
Рибново на протест: Над 400 домакинства са без вода цяла седмица
Рибново на протест: Над 400 домакинства са без вода цяла седмица