НОВИНИ

Облекчават процедурата за отпускане на онколекарства за деца

Ще има промяна в начина, по който се осигуряват лекарства за онкоболните деца. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на заседание на Здравната комисия в парламента. По настояване на опозицията днес спешно бяха изслушани управителят на НЗОК, директорите на Агенция "Медицински надзор" и ИСУЛ заради случая с починалото 6-годишно онкоболно дете.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:16, 20.06.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Проблем при отпускането на лекарства за онкоболни деца има, признаха институциите. Процедурата е изключително тромава - родителите са принудени да кандидатстват индивидуално за медикаменти, които не се покриват от Касата. А болниците са изправени пред огромна бумащина за всеки отделен случай, вместо да лекуват.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Работим за промяна в нормативната уредба, за да може съответната болница да направи заявка за необходимите лекарства за един по-продължителен период.

Когато възникнат извънредни случаи, да не търсим тепърва този медикамент, а да бъде осигурен.

Често тези онколекарства са утвърдени в медицинската практика като първите, които трябва да се приложат в процеса на лечение. Дистрибуторите им у нас обаче предпочитат да ги дерегистрират и след това да ги продават на по-висока цена. Причината според управителя на НЗОК са твърде ниските цени, на които касата би ги задължила да ги продават.

Д-р Дечо Дечев, управител на НЗОК: Решението е много ясно - трябва да се промени тази уредба, защото в момента ниските цени в нашия списък не привличат производителят да продължава да поддържа тази регистрация.

В случая на малката Мария по никакъв начин лечението ѝ не е било компрометирано заради забавянето на административните процедури, заяви здравният министър. Административна пречка, а не пропуск на НЗОК или ИСУЛ е причината за самото забавяне.

Детето почина в сряда от левкемия. Близо два месеца майка ѝ очакваше Здравната каса да одобри документацията, която пък не можела да го направи заради липсата на документ за цената на необходимите лекарства. В болницата от своя страна организират нов търг и трябвало да изчакат той да се състои. В крайна сметка сметката е връчена на майката.

Проф. д-р Бойко Коруков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Царица Йоанна ИСУЛ" : За лечението не сме имали проблем, но нерви дал Господ.

Ние нямаме как да заплащаме лекарствата, някой трябва да ги плаща.

Фактурата, представена на майката вече е анулирана и лечението се поема от Касата. От Агенция "Медицински надзор" извършват проверка на болницата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите на държавите в ЕС решават кой ще наследи Юнкер
Лидерите на държавите в ЕС решават кой ще наследи Юнкер
България прие ротационното председателство на ПАЧИС
България прие ротационното председателство на ПАЧИС