НОВИНИ

Как да се противодейства на "чуждестранните бойци"?

Така наречена Ислямска държава е разрешила на десетки европейски джихадисти да се върнат в родината си, пише в изтекли в пресата документи на ИДИЛ. Това доведе до опасения, че групата може би подготвя нови нападения в Западна Европа.

Владислав Велев
от Владислав Велев
17:46, 21.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Почти месец след атентатите в Брюксел евродепутатите от Комисията по граждански права, правосъдие и вътрешни работи обсъждаха как по-ефективно може да се противодейства на "чуждестранните бойци" - европейци, обучавани в Сирия, които се връщат готови за нападения в Европа. Един от основните въпроси, по който няма общо европейско съгласие, е какво да се прави с арестуваните и осъдени европейски джихадисти - дали да се пращат в затвора или да минават през антирадикализиращи програми. Президентът на Евроджъст Мишел Конинкс обясни, че лишаването от свобода в затвор не винаги е най-добрият вариант:

Мишеб Конинкс, президент на Евроджъст: Затворите са инкубатори, те са места за радикализиране на чуждестранни бойци.

В Белгия от няколко дни тече скандал, след като министърът на вътрешните работи Ян Ямбон каза, че групи мюсюлмани са танцували от радост след атентатите в Брюксел. Това доведе до обвинения срещу него в расизъм.

През това време фламандският телевизионен канал ВТМ съобщи, че малко преди атентатите на летище Завентем, в района на багажния сектор е била открита тайна стая за молитви, където тайно се молели радикализирани служители. Помещението било изпразнено и запечатано. Телевизията твърди също, че единият от атентаторите - Наджим Лахрауи - пет години е работил като товарач на летището и е знаел какви са мерките за сигурност.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Срещи на президента Плевнелиев в Ню Йорк
Срещи на президента Плевнелиев в Ню Йорк
Петър Низамов остава под домашен арест
Петър Низамов остава под "домашен арест"