НОВИНИ

Как се прави джинджифилова къща?

Макар да не е част от българските традиции, правенето на джинджифилова къща за Коледа става все по-популярно сред децата у нас. Историята на украсения с бонбони приказен дом е много древна и според някои историци води своето начало от библейския мит за раждането на Исус. Едва ли всяко дете, което прави джинджифилова къща знае кой и кога за първи път се е сетил за този забавен и вкусен сладкиш.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева
20:38, 24.12.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Според една раннохристиянска легенда появата джинджифиловия хляб се свързва с раждането на Исус. Освен златото, тамянът и мирото, джинджифилът бил четвъртият дар за младенеца. Мъдрецът, който трябвало да го поднесе обаче не завършил пътуването си до Витлеем.

Преди да издъхне, той подарил сандъчето с подправката на един равин, който му казал, че на староеврейски името на града Витлеем се превежда като дом на хляба. Така се родила традицията да се пекат къщички от джинджифилов хляб и да се раздават на хората, за да подхранват надеждата им в появата на месията.

Идеята да се украсяват тези къщички пък датира от 1800 година и идва от Германия. Много хора твърдят, че това е свързано с появата на приказките на Братя Грим и историята за „Хензел и Гретел".

Освен че е вкусна, джинджифиловата къща е добър начин да научим децата да проявяват фантазия и да дадат воля на творческото си въображение. Това забавление вече се е превърнало в Коледна традиция за Вики.

Виктория Данова
Много ми е любимо - то е толкова забавно и през цялото време прекарваш с родителите си. Това е прекрасно!Частите на къщата са разделени и трябва да ги залепиш с карамел. Ако карамелът се втвърди трябва да го сложиш на печката да се стопи отново. И така, така докато не залепиш цялата къща. След като залепим цялата къща трябва да налепим от захарното лепило едни такива бонбони, които да не тежат много на къщата, за да не се счупи.

Оказва се освен правила за сглобяването, има правила и кога джинджифиловата къщичка може да бъде изядена. Вики стриктно спазва и тях.

Виктория ДановаТя се яде на бъдни вечер, след като изядеш цялата вечеря. И като звънне дядо Коледа и ти даде подаръците и като ги отворя започвам с къщата.

Ако досега не сте правили своя джинджифилова къщичка, можете да опитате догодина. Освен че е прекрасно забавление за цялото семейство, тя ще донесе в дома ви аромата и вкуса на Коледа



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рождественско послание на Българския патриарх Неофит
Рождественско послание на Българския патриарх Неофит
Мексиканско момче е очаровано от българските традиции за празника
Мексиканско момче е очаровано от българските традиции за празника