НОВИНИ

Какви промени в данъчните регулации ще последват след "Панамагейт"

"Панамагейт" предизвика нови призиви за по-строги действия срещу данъчните злоупотреби. Стотици медии по света публикуват разкритията, но основният въпрос на хората е дали лавината от разследвания ще има реален ефект и какво ще последва.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
19:04, 07.04.2016
Чете се за: 01:11 мин.
По света

"На този свят нищо не е сигурно, освен смъртта и данъците" - думи на Бенджамин Франклин от 18-ти век. Едва ли би ги казал, ако беше свидетел на "Панамагейт". Но не разкритието постави началото на борбата срещу укриването на данъци.

След финансовата криза от 2008-ма година данъчните убежища, банковата тайна, корпоративните данъци, укриването влязоха в центъра на политическите дебати. След "Панамагайт" политиците обещават да действат.

Европейската комисия скоро ще представи план, който ще накара големите компании да разкриват колко данъци плащат във всяка от страните членки. Еврокомисарят по конкуренцията Маргрет Вестагер описа "Панамагейт" като върха на айсберга, а в Брюксел смятат, че е дошъл моментът за действие.

Ванеса Мок - говорител на ЕК: Документите от Панама оправдават усилията на комисията да се бори с укриването на данъци и показва нуждата да продължим с пълна сила в тази посока. Борим се на много фронтове.

Вследствие на "Панамагейт" Германия се готви да представи нов национален регистър за прозрачност, който да задължи офшорките да разкриват самоличността на собствениците си.

Ангела Меркел - канцлер на Германия: Ако трябва да засегнем проблема като цяло - темата за прозрачността и отговорността е от най-голяма важност.

И въпреки разкритията за офшорен бизнес на бащата на британския премиер, Дейвид Камерън от години публично води кампания за по-голяма данъчна прозрачност. Той се опитва да прокара реформи, които да направят Великобритания първата голяма икономика с публичен регистър, който разкрива крайните собственици на офшорни компании.

Призив за сериозни и глобални реформи направиха и ръководителите на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и Световната банка.

Анхел Гурия - генерален секретар на ОИСР: Тази ситуация е изключителна и трябва да се възползваме от нея. Да окажем натиск върху Панама да се присъедини към останалия свят в усилията за повече прозрачност.
Джим Йон Ким - президент на Световната банка: Що се отнася за бъдещето и корупцията - не виждам как това движение за повече прозрачност може да тръгне в обратна посока. Ще продължава и е време наистина да се заемем сериозно за работа и да видим как да започнем реформа.

Разкритията от "Панамагейт" най-вероятно ще бъдат в центъра на предстоящата през май в Лондон световна среща за борба с корупцията.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д. Стаматов: Първокласниците ще учат по нови програми, но със стари учебници
Д. Стаматов: Първокласниците ще учат по нови програми, но със стари учебници
Собственици на щраусови ферми искат субсидии
Собственици на щраусови ферми искат субсидии