НОВИНИ

Какво разкриват разсекретените документи за Джон Кенеди?

Американското правителство разсекрети хиляди класифицирани документи, свързани със смъртта на американския президент Джон Кенеди, убит през 1963 г. Макар че президентът Тръмп настоя да се публикуват всички документи, свързани със случая, ФБР задържа някои от тях. BBC обобщава интересните находки в документите, пуснати за пръв път на свободен достъп.BBC уточнява, че информацията в документите е трудно или невъзможно да бъде потвърдена.

Андрей Георгиев
от Андрей Георгиев
15:48, 28.10.2017
Чете се за: 01:33 мин.
По света
разкриват разсекретените документи джон кенеди

Озуалд е бил в контакт с офицер от КГБ

ЦРУ предполагало, че Озуалд е говорил с офицер от КГБ в руското посолство в Мексико сити, след като прихванало телефонен разговор. На 28 септември 1963 г. Озуалд говорил с Валери Владимирович Костиков - агент на КГБ, който бил отговорен за саботажи и убийства, по думите на ЦРУ. Озуалд комуникарал с посолството на развален руски според документите.

;

ФБР се е притеснявало от теории на конспирацията

Тогавашният директор на ФБР и бъдещ президент на САЩ Джей Хувър, изразил притесненията си, че широка популярност придобиват теории на конспирацията около смъртта на президента Джон Кенеди. Това Хувър написал в бележкка в деня, когато убиецът на Кенедил Лий Харви Озуалд е бил убит.

;

ФБР искало от полицията да защити Озуалд

Убиецът на Кенеди Лий Харви Озуалд бил бързо задържан и обвинен, но след два дена в ареста бил застрелян от Джак Руби, собственик на местен нощен клуб в Далас. Според директора на ФБР Хувър, полицията е уведомила Бюрото, че нужната защита ще бъде оказана на Озуалд.

;

Смъртта на Кенеди разтревожила СССР

Идеята за САЩ без президент не се харесвала на някои съветски властимащи, защото се опасявали, че без власт, „някой безотговорен генерал ще изстреля ракета срещу СССР“. В същия документ се отбелязва, че според Съветския съюз убийството на Кенеди не било дело на един човек.

;

ФБР предупредило братът на Кенеди, че ще бъде свързан със самоубийството на Мерилин Монро

ФБР предупредило брата на президента и тогавашен главен прокурор на САЩ Робърт Кенеди, че връзката на Джон Кенеди с актрисата Мерилин Монро ще бъде разкрита в книга. Според Бюрото, което изпратило до Робърт Кенеди писмо през 1964 г., в книгата щяло да се твърди, че той е замесен в самоубийството на актрисата.

;

Британски вестник получил анонимно обаждане в деня на убийсттвото на Кенеди

Според един от документите британският вестник „Кеймбридж нюз“ получил анонимно обаждане за „големи новини“ в САЩ 25 преди убийството на Кенеди. Обадилият се посъветвал репортерите да се свържат с американското посолство в Лондон и след това затворил.

;

Планове за убийството на Кастро

Според няколко от документите имало планове да се убият или заловят живи високопоставени кубински лидери срещу 100 хиляди долара, докато за Фидел Кастро заплащането било едва 2 цента. Според друг документ за главата му се предлагали 150 хил. долара, а идеите на правителството за убийството му включвали да се отрови плувния му костюм със зараза или да се отрови храната му.

;

Бил ли е американски президент член на ККК?

Доклад на ФБР намеква, че президентът Линдън Джонсън, който поел управлението след смъртта на Кенеди, може да е бил член на Ку-Клукс клан. Според информатор от ККК имали документ, който свързвал Джонсън с нея в ранните години на политическата му кариера, но не било представено доказателство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди призоваха за единство в Мадрид (СНИМКИ)
Хиляди призоваха за единство в Мадрид (СНИМКИ)
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска