НОВИНИ

Разсекретиха документи за убийството на Кенеди

Хиляди документи за убийството на Кенеди бяха разсекретени. Американският президент Доналд Тръмп заяви, че американците заслужават да знаят истината за покушението. Но дали документите ще сложат край на спекулациите и конспиративните теории или ще предизвикат нови въпроси?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:13, 27.10.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

2891 документа, които досега бяха с гриф "Строго секретно". И в които се предполага, че е събрана цялата истина за най-голямото убийство на 20-ти век.

Бил Хамптън, радиоводещ, 22.11.1963г.: Президентът Кенеди е убит. Официално е потвърдено... Президентът е мъртъв.

Според официалната версия, стрелецът Осуалд е действал сам. Половин век след атентата, обаче, много американци, продължават да съмняват в това.

Даруин Пейн, репортер във в. "Далас Хералд Трибюн" през 1963г.: В началото никой не знаеше какво се случва. Проверихме всяка следа. Но репортерите, които бяха тук, никой от тях не вярваше в конспиративни теории.

В разсекретените документи се споменават мафиоти, шпиони, кубинци... От тях става ясно, че ФБР е предупредило полицията в Далас за опасност от атентат срещу президента; че според КГБ, зад убийството стоял наследникът на Кенеди - Линдън Джонсън ...

Съдия Джак Тънхейм: Тези, които очакват да открият нещо сензационно за покушението, ще бъдат разочаровани.

Очакваше се да бъдат публикувани 3100 документа. Но по настояване на ФБР и ЦРУ останалите ще бъдат разсекретени след 6 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разчистват на най-голямото незаконно сметище във Варна
Разчистват на най-голямото незаконно сметище във Варна
От нашите пратеници: Каталунският парламент гласува за отцепването на областта
От нашите пратеници: Каталунският парламент гласува за отцепването на областта