НОВИНИ

Какво стои в основата на разрива между страните от Персийския залив?

Саудитска Арабия предаде на Катар документ с условия за нормализация на отношенията. Разривът между страните от Персийския залив се задълбочи, след като Йордания и Мавритания се включиха в дипломатическата изолация на Катар. Американски медии пък твърдят, че в основата на безпрецедентната дипломатическа криза е руска хакерска атака - твърдения, категорично опровергани от Кремъл.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
20:02, 07.06.2017
Чете се за: 03:04 мин.
По света

Рияд вече предаде своите условия, какъв е отговорът на Катар?

Посредник в преговорите между Катар и останалите страни от региона е Кувейт. Емирът на Кувейт се е срещнал снощи в град Джеда с членове на саудитското кралско семейство и сега Катар има 24 часов срок да отговори на условията? Франция, Русия и САЩ излязоха с позиции по дипломатическата криза в Персийския залив.

Москва призова страните от региона да седната на масата за преговори, а Франция призова Катар да отговори на въпросите, поставени от останалите страни от Залива, като подчерта, че няма да заема страна в спора.

Позицията на Съединените щати стана ясна чрез Туитър - запазената марка на Доналд Тръмп. Американският президент оцени случващото се в залива като директен резултат от неговото посещение в региона в края на миналия месец.


С посредничеството на емира на Кувейт Саудитска Арабия е предала на Катар списък от 10 условия за нормализация на отношенията. Сред тях са - експулсиране членовете на терористичните организации Хамас и Мюсюлмански братя, смяна на ръководството на базирания в Катар телевизионен канал Ал Джазира, разрив в отношенията с Иран. В документът е посочен срок от 24 часа за изпълнение.

Адел ал Джубейр - министър на външните работи на Саудитска Арабия: Искаме Катар да изпълни обещанията, които направи преди няколко години за подкрепата за екстремистки групировки, за враждебната медия, за намесата във вътрешните работи на други държави.

В интервю за Ал Джазира - катарският външен министър запази твърдия тон.

Шейх Мохамед Бин Абдулрахман ал Тани - министър на външните работи на Катар: Мислят си, че могат да налага волята си над Катар, да се намесват във вътрешната ни политика и директно да се обръщат към катарския народ - ясно е, че отхвърляме всичко това.

В края на май катарският емир Тамим бин Хамад ал Тани изнася реч, с която критикува Съединените щати, предлага подкрепа на Иран, препотвърждава катарската подкрепа за Хамас и Мюсюлмански братя и заявява, че отношенията на Доха с Израел са добри. Именно това е новината, за която се твърди, че е фалшива и че е разпространена след предполагаема руска хакерска атака срещу катарската държавна информационна агенция.

Още тогава Катар отрича, че емирът е направил подобни изказвания, но отношенията в Персийския залив вече са обтегнати. Американският президент Доналд Тръмп реагира в Туитър и подкрепи Саудитска Арабия и останалите страни от залива в политиката им спрямо Катар.

Доналд Тръмп в Туитър: Толкова е хубаво да видя как срещата ми с краля на Саудитска Арабия и лидерите на още 50 държави вече дава резултати. Те заявиха, че ще предприемат твърда позиция спрямо финансирането на екстремизма и всичко отпратки водеха към Катар. Може би това ще е началото на края на ужаса на тероризма.

На брифинги от Белия дом и Държавния департамент американската дипломация се опитва да тушира ефектът от туита на Доналд Тръмп. В официалните изявления Вашингтон подчертава, че Катар е постигнал значителен напредък в борбата срещу екстремизма, но са необходими още усилия. Катар има стратегическо значение за Съединените щати, в емирството се намира централното американско командване за Близкия Изток, оттам се контролират всички операции в региона.


Какво стои в основата на кризата между страните от Персийския залив?

Корените на конфликта трябва да се търсят още през 1995-та година, когато настоящият емир Хамад поема контрола от баща си Халифа. До 95-та година Катар води политика, силно съобразена със Саудитска Арабия, но при емир Хамад това се променя. Той започва да води независима външна политика, целяща Катар да стане ключов играч в Близкия Изток. Това ясно личи с позициите на Катар по време на Суданската криза, на Йеменската криза.

Според дипломатически източници на БНТ, базирани в Близкия изток, Катар се стреми да поеме ролята на медиатор в конфликтите в региона и не жали финансови средства. Същевременно страната води агресивна външнополитическа икономика - Катар има сериозни инвестиции във всяка една от държавите от Г-8, основни партньори в областта на търговията с газ са страни от югоизточна Азия като Сингапур и Индия.

Тази активна външна политика всъщност е част от националната стратегия за сигурност на Катар, емирството има за цел да се превърне в крайгълен камък за региона и този дипломатически разрив показва наистина колко значителна е арабската държава. Цените на петрола вече се повишиха, трябва да отбележим също, че Катар е трета по запаси на природен газ в света и на първо място по износ на втечнен газ.

Защо дипломатическата война избухва само дни след визитата на Доналд Тръмп в региона?

Речта на Тръмп в Рияд пред 50 държавни глави фактически има огромен ефект, тъй като той умишлено или не прокара ясна граница между т. нар. проамериканско лоби в Близкия изток и очерта ясно кои са противниците.

Саудитска Арабия се чувства окуражена. Същевременно централното командване на САЩ за Близкия Изток се намира в Катар, оттам се контролират всички операции в региона, огромно стратегическо значение. Но голямата опасност сега е дали този разрив ще доведе до разпад на Съвета за сътрудничество на Арабските държави от Персийския залив. Катарският външен министър заяви, че бъдещето на този съвет е под въпрос.

Какво следва сега?

Сценариите са естествено два - ако се стигне до компромис - дългогодишното противопоставяне между Катар и Саудитска Арабия ще навлезе отново в латентна фаза. Но ако катарците останат на твърда позиция и напуснат Съветът за сътрудничество, то тогава се нарушава баланса на силите в региона, има пропукване сред сунитските държави и естествено никой няма полза от това, освен шиитски Иран.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община пуска нови осем тролейбусни линии и нов релсов път
Столичната община пуска нови осем тролейбусни линии и нов релсов път
Затварят улици в центъра на София заради планово миене
Затварят улици в центъра на София заради планово миене