НОВИНИ

Камарата на представителите осъди нападките на Тръмп срещу демократки в Конгреса

Долната камара на американския Конгрес осъди с резолюция нападките на президента Доналд Тръмп срещу четири представителки на Демократическата партия. В документа изявленията му се определят като расистки. Демократи се обявиха дори за отстраняването на Тръмп от президентския пост.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
11:37, 17.07.2019
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Резолюцията няма правни последици за Тръмп, но намерението на демократите беше с този символичен жест да заклеймят изричането на подобни думи от президента на Съединените щати. В текста се осъждат расистките коментари, които легитимират страха и омразата срещу новите американци и хората с различен цвят на кожата в страната. Демократи призоваха за импийчмънт на президента.

Ал Грийн, представител на Демократическата партия: Доналд Джон Тръмп, президент на Съединените щати, е неспособен да бъде президент, да представлява американските ценности като достойнство и морал, почтеност и цивилизованост, честност и коректност, неспособен да защитава идеалите, които направиха Америка велика, да защитава свободата и справедливостта за всички.

Скандалът избухна, след като в неделя президентът Тръмп написа серия от коментари в Туитър по адрес на четири от представителките на Демократическата партия - Александрия Окасио-Кортес, Илхан Омар, Рашида Тлаиб и Аяна Пресли.

Без да споменава имена, той предложи на представителките на така нареченото прогресивно крило в партията си, да се върнат в страните, от които първоначално са дошли, вместо да критикуват САЩ.

Само една от тези четири жени обаче е родена извън САЩ - Омар, която е пристигнала на 12-годишна възраст от Сомалия.

;

След разразилата се буря от възмущение и критики, президентът невъзмутимо се защити с думите, че няма грам расизъм в себе си.

Скандалът е довел до ръст с 5% на подкрепата за Тръмп сред републиканците - до 72 процента, но и намаляване на одобрението за него сред демократите и независимите, констатира проучване на Ипсос/Ройтерс.

Тръмп се бори за втори мандат в Белия дом, а атакуваните от него представителки в Конгреса са едни от най-ярките активистки на Демократическата партия и най-отявлените негови критици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов за задържания хакер: Такива вълшебници трябва да работят за държавата
Борисов за задържания хакер: Такива вълшебници трябва да работят за държавата
В област Русе започна евтаназия на прасета заради огнища на африканска чума
В област Русе започна евтаназия на прасета заради огнища на африканска чума