НОВИНИ

„Хамас“ вярва, че Израел ще започне война

„Хамас“ и други палестински организации смятат, че има "95 процента вероятност" Израел да започне война като част от учения на израелската армия в Южен Израел през следващите дни, твърди доклад, публикуван от в. „Ал Хаят“ в неделя. В публикацията са цитирани източници от различни фракции в ивицата Газа, включително лидера на „Хамас“ Яхя Синвар.

bnt avatar logo
от БГНЕС
13:19, 04.02.2018
Чете се за: 00:52 мин.
По света
хамас вярва израел война

„Терористичната организация, която контролира Ивицата Газа, както и други организации, обявиха преминаването си към най-високо ниво на тревога и евакуираха по-голямата част от командния си ешелон от своите съоръжения в палестинския анклав. „Хамас“ също така постави полицията и силите си за сигурност из Ивицата Газа поради безпокойство от потенциална ескалация на напрежението“, съобщи в. „Джерусалем пост“.

В доклада се твърди, че потенциалната война би включвала израелски бойни единици от пехотата, ВМС и ВВС.

Синвар беше арестуван през 1989 г. и осъден на четири доживотни присъди за терористична дейност, но освободен през 2011 г. при размяна на 1047 палестински затворници за отвлечения израелски войник на Гилад Шалит.

В същия доклад се казва, че в столицата на Палестинската управа Рамала са получили предварителни подробности за мирния план на президента на САЩ Доналд Тръмп, наречен "сделка на века", който предлага прехвърляне на квартали, предградия и арабски села там, където няма израелски постове, като се създаде палестински коридор към Йерусалим и осигури хуманитарно решение за палестинските бежанци.

Междувременно западен представител разкри, че президентът на ПУ Махмуд Абас е представил алтернативна версия на плана на американски служители чрез трета страна, според която палестинската държава ще бъде създадена на етапи в рамките на границите от 1967 г. с бъдещи размени на територии, позволяващи на Израел да включи в своите граници главните селищни блокове. Според длъжностното лице "Абас поиска съгласие по отношение на предварителната граница в замяна на одобряването на поетапното създаване на палестинска държава", но американската страна отхвърлила предложението.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забелязано в София: Малък териер носи огромен клон
Забелязано в София: Малък териер носи огромен клон
Община Търговище предлага на обсъждане нова транспортна схема на града
Община Търговище предлага на обсъждане нова транспортна схема на града