НОВИНИ

Жена с хепатит С почина докато чака лекарството си

Жена от Варна с хепатит С почина, докато чака касата да отпусне нужното й лечение. Писмото с одобрението пристига седмици, след като жената си е отишла. Десетки са пациентите с хепатит С, които чакат лечение за пълното си излекуване. От Здравната каса обаче бавят протоколите им много повече от законно установените срокове. Мария Чернева разказва за проблема.

Мария Чернева
от Мария Чернева
18:24, 18.10.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Кърстин Бърнет, на 56 от години с хепатит, най-накрая вижда спасението си в новата терапия, която директно атакува вируса. В ранен стадий на цироза, с изчистването на инфекцията би могла се излекува напълно. Пък и старото лечение с интерферон може да й навреди заради скорошно онкологично заболяване. Затова и лекарите й предписали новата терапия.

Петър Желязков - съпруг на Кърстин Бърнет: Документите бяха заведени в деловодството на РЗОК Варна и започна чакането. В началото на третия месец от изпращането на документите в НЗОК тя вдигна температура.

Допълнителната вирусната инфекция, която иначе би преминала по-леко, се оказва фатална заради увреденият й черен й дроб.

Петър Желязков - съпруг на Кърстин Бърнет: След три дни в болницата тя почина поради повишено налягане на порталната вена на черния дроб и са се спукали варици от първа степен, които тя имаше.

Одобрението от касата идва три месеца и 13 дена от подаването на документите. Месец след като от касата са заявили, че няма да бавят повече протоколи. Обещание дадено пред протеста с черните качулки.

Силвана Лесидренска - сдружение на пациентите Херактив: Въпреки това получаваме сигнали от пациенти всеки ден, които казват, че нямат лечение и чакат още от юли или юни месец.

Средното закъснение е между 4 и 5 месеца.

Д-р Петър Москов - министър на здравеопазването: За забавяне не можем да говорим, можем да говорим за прецизиране на критерии и протоколи. Защото когато има лечение, което струва 40 000 на месец, трябва да има ясна отчетност къде отиват тези пари.

От касата пък обясняват, че увеличеният брой пациенти за новата терапия пораждало недоверие в необходимостта те да бъдат лекувани с новата терапия. Въпреки че всички те са с протоколи подписани от лекарските комисии в болниците. Дали са си срок да им отговорят до декември. До тогава рискът болните да са по-малко съвсем реален.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малките репортери на БНТ с номинация за Сърце и слово срещу наркотиците
Малките репортери на БНТ с номинация за "Сърце и слово срещу наркотиците"
Бъдещето е на микро- нано- и пикосателитите
Бъдещето е на микро- нано- и пикосателитите