САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Конгресът на ПЕС преизбира за трети път Станишев за лидер

Конгресът на Партията на европейските социалисти в Лисабон преизбира за трети път Сергей Станишев за лидер. Председателят на БСП Корнелия Нинова бойкотира форума, заради несъгласие на левицата с резолюции, които ще бъдат гласувани. Делегатите на БСП на конгреса обаче потвърдиха, че единодушно подкрепят Станишев за преизбирането му. Той самият благодари за подкрепата на БСП. От Лисабон предава Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:28, 07.12.2018
Чете се за: 01:19 мин.
По света

Европейските избори не са предрешени и могат да се превърнат в голямото завръщане на социалдемократите, убеден е лидерът на европейските социалисти. Станишев очерта като заплахи пред Европа популистите и арогантната десница.

С конгреса в Лисабон цялото ляво политическо семейство започва предизборната си кампания за евровота догодина. Социалистите си поставят за цел левицата е да има водеща роля за сформиране на следващото мнозинство в Европарламента.

В кампанията социалистите ще поставят акцент върху социалната политика, икономиката, работните места и равенството на хората. Станишев смята, че могат да постигнат добри резултати.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: Това, което целим е широк алианс на прогресивни проевропейски сили, в които ние ще бъдем една от най-големите. И ще водим разговори с всички, които искат да запазят Европа, но да я променят. Ние не сме против Европа на статуквото, а за всички, които искат да запазят Европа.

Станишев каза също, че следващата седмица Европарламентът предстои да гласува неговия доклад за членство на България в Шенген по всички граници.

Сергей Станишев - президент на ПЕС: България и Румъния са изпълнили ангажиментите, спрете двойните стандарти. Това, което правите подкопава доверието в Европейския съюз.

Делегатите на БСП на конгреса бяха единни, че подкрепят Станишев за трети мандат начело на ПЕС и заявиха, че това е уникално постижение за България.

Кирил Добрев - БСП: Отсъствието на вашия лидер не хвърля ли сянка върху конгреса и преизбирането на Станишев? - Винаги сте критикували това, че сме едва ли не лидерска партия. В случая 10 човека, двама зам.-председатели и една силна делегация сме тук за това. Присъствието или отсъствието на лидера не е толкова важно за подкрепата, която Сергей ще получи от нас. Тя е подкрепата на цялата партия.

От БСП посочиха, че още по време на подготовката на резолюциите преди месеци категорично са заявили, че не могат да подкрепят текстовете за ратификация на Истанбулската конвенция и за миграцията. Дадоха да се разбере обаче, че ще работят за кандидатурата на Франс Тимерманс за общ ляв кандидат за председател на Еврокомисията, въпреки че той е твърдо за конвенцията.

Деница Златева - БСП: Така че в рамките на кампанията за европейските избори темата ратификация на Истанбулска конвенция пред БСП няма да стои. Най-важната цел е социалистите и представителите на БСП в ЕП е да бъдат максимално много.

Предстои Националният съвет на БСП да реши кой ще води листата на партията за евровота и дали това ще бъде Сергей Станишев.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Иновативно лечение на аневризма в Плевенската неврохирургия
Иновативно лечение на аневризма в Плевенската неврохирургия
Размяна на реплики между премиера и опозицията за мръсния въздух
Размяна на реплики между премиера и опозицията за мръсния въздух