НОВИНИ

Кореспондент на германски вестник остава в ареста в Истанбул

Германският журналист от турски произход Дениз Югджел от вчера е в следствения арест в Истанбул по обвинение в подбудителство и възхвала на тероризма. По турските закони той може да остане в следствения арест цели пет години. Около ареста на Югджел вече възниква международен скандал.

bnt avatar logo
от Александър Андрее, Дойче Веле
19:08, 28.02.2017
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Югджел има два паспорта - германски и турски, а заради турския му паспорт тамошните власти го смятат за турчин и прилагат към него драконовските закони за борба срещу тероризма, които всъщност са насочени против кюрдите и борбата им за автономия. Независимо от факта, че кореспондентът на „Ди Велт" доброволно се предаде на властите още преди две седмици, сега го вкараха и в следствения арест. На това решение вече реагира канцлерката Меркел, която го нарече „горчиво и разочароващо".

Мерките срещу Югджел разкритикуваха още външният министър Габриел и министърът на правосъдието Маас. А обществената реакция тук е повече от бурна. Авторитарният режим на Ердоган запушва устата на всички неудобни критици в навечерието на референдума, който ще връчи цялата власт в ръцете на президента - така могат да се обобщят реакциите германския ПЕН-център, на Хюманс Райтс Уоч, на Репортери без граници, на редица политици и общественици.

Този скандал хвърля дебела сянка върху отношенията на Турция с Германия, но и с целия ЕС…

Особено като имаме предвид факта, че Меркел при последната си визита в Турция разкритикува посегателствата върху човешките права, а Ердоган всеки момент ще дойде в Германия, за да агитира живеещите тук турски избиратели в полза на референдума си. Замразените преговори на Турция за еврочленство също не печелят от ареста на Югджел. Германската евродепутатка Ренате Зомер каза, че Европейската народна партия също ще се застъпи за освобождаването на журналиста. А днес следобед и в хода на вечерта в Германия се провеждат автомобилни шествия и протести пред турското посолство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социални работници споделят трудности при интегриране на ромски деца
Социални работници споделят трудности при интегриране на ромски деца
​Доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про бойкотираха Закона за енергетиката
​Доставчиците на ток ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про бойкотираха Закона за енергетиката