НОВИНИ

Кой контролира опазването на дюните?

Повече от 2 седмици след като булдозер разора най-голямата дюна на къмпинг Оазис, все още няма официално становище, какво точно се е случило. Прокуратурата в Бургас разпореди проверка, Министерството на туризма - също, а община Царево дори няма кадастрална карта, с която да докаже има, или не дюни на къмпинг Оазис. Кой трябва да поеме отговорността за поредната агресия срещу природа?

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
20:48, 18.12.2016
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Природните стихии са успели да заличат зловещите следи от тежката машина разорала дюната в началото на декември.,

Хюсеин Мехмедов, работи в хотела до дюните: "Гледам тука всичко е равно, не мога да обвинявам кой е, що е ,не го знаем."
Атанаска Дичева: "Ние го видяхме към обяд към 12 ч, имаше багер, имаше техника на плажа, разрушаваха се дюните."

Атанаска подава сигнал до всички органи, реакцията според нея е била твърде мудна. На практика институциите се задействат едва след като поразията е станала.

Атанаска Дичева: "Аз мисля, че искат да разширят плажа , понеже плажът точно тук, от тази страна е много мъничък."

Причината да се изравнят дюните е разширяване на плажа, смятат и работниците тук. В района на къмпинг Оазис продължава да се строи. А плажът чака избор на нов концесионер за 15 години. След инцидентът кметът на Царево само констатира действията и нареди да се изготви геодезическо измерване на измененията."

Георги Лапчев, кмет на Царево: "Не съм органът който трябва да постановява дали това пясъчно образование представлява дюна или не."

- На базата на специализираните карти които съществуват, не може ли да се докаже да какво става дума


Георги Лапчев:
"Разбира се, че може стига те да са при нас, ние с такива специализирани карти не разполагаме."

Екоинспекцията в Бургас само констатира нарушението. В официален отговор на наше запитване казват, че те не са компетентен орган и нямат правомощия да информират общините за задълженията им по Закона за устройство на черноморското крайбрежие. Според същият закон, грижата за плажа е на Министерството на туризма. Оттам обаче вече две седмици не успяват да наложат експертизата направена на място върху кадастралната карта, за да се разбере има ли засегнати дюни. Ситуацията е объркваща.

Георги Лапчев, кмет на Царево: "Дайте ни да управляваме тези плажни ивици и ние ще носим пълната отговорност за всички онова което се случва както през зимата, така и през лятото."

Плажната ивица е изключителна държавна собственост. За унищожаване на дюни законодателят е предвидил наказание „лишаване от свобода" до 5 години и „глоба" от 2000лв. до 20 000лв. Засега всичко е само на хартия.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джип се вряза в магазин на Сточна гара
Джип се вряза в магазин на Сточна гара
Екипът на новините на БНТ с благотворителен купон
Екипът на новините на БНТ с благотворителен купон