НОВИНИ

​Кристалина Георгиева подаде оставка

Кристалина Георгиева подаде оставка като заместник-председател на ЕК и български еврокомисар с ресор "Бюджет и човешки ресурси", съобщи Европейската комисия. Тя ще заеме поста главен изпълнителен директор на Световната банка от февруари 2017 г. Преди месец тя участва в надпреварата за генерален секретар на ООН.

​кристалина георгиева подаде оставка
bnt avatar logo
от БНТ
18:01, 28.10.2016
Чете се за: 00:35 мин.
По света
;

В официално прессъобщение председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер казва, че с огромно съжаление е приел оставката на Георгиева и подчертава, че тя е била отличен заместник-председател. Винаги съм разчитал на нейната решителност, стратегически съвет и приятелство, казва Юнкер и допълва, че сега задълженията на Кристалина Георгиева ще поеме Гюнтер Йотингер - еврокомисар по цифрова икономика и общество.

;
Маргаритис Схинас - говорител на ЕК: "Председателят Юнкер публично изрази своето съжаление, че Кристалина ще напусне Европейската комисия, но също така е горд от факта, че тя е била поканена да заеме водеща роля в Международната банка. Председателят смята, че това е признание за множеството силни качества на Кристалина и нейният професионализъм. Щастливи сме, че тя беше заместник-председател през тези 2 години като член от екипа на Юнкер. Тя беше един от най-силните ни играчи, показа решителност и професионализъм при много трудни задачи като бюджета и човешките ресурси. От една страна съжаляваме, че ще ни напусне, но от друга сме и горди, защото чудесен европейски служител получава пост в Международната банка".
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортните бази във Варна остават недостъпни за хората с увреждания
Спортните бази във Варна остават недостъпни за хората с увреждания
Търси се ново място за ценни еленови рога, захвърлени в склад
Търси се ново място за ценни еленови рога, захвърлени в склад