НОВИНИ

КС обяви "основния" пакет в здравната реформа за противоконституционен

С 11 гласа "ЗА" Конституционният съд обяви за противоконституционна разпоредбата на чл. 45, ал. 2 ЗЗО, с която в изр. първо думата „основен“ е заличена, а в изр. второ се предвижда пакетът да е основен и допълнителен и да се определя с наредба на министъра на здравеопазването, която да се актуализира веднъж годишно в срок до 31 октомври на съответната година.

КС обяви основния пакет в здравната реформа за противоконституционен
bnt avatar logo
от БНТ
23:31, 08.03.2016
Чете се за: 00:16 мин.
Още

С друго решение КС отхвърли искането на група народни представители за установяване на противоконституционност и произнасяне за съответствие с общопризнатите норми на международното право и с международните договори, по които България е страна, на разпоредбата на чл. 40, ал.4а от Закона за здравното осигуряване, отнасяща се до размера на осигурителната вноска, заплащан от бюджета на държавата, за лицата по чл. 40, ал. 3 ЗЗО.

Проектът предвиждаше разделянето на здравните услуги, заплащани от Касата, на основен и допълнителен пакет. В основния трябваше да попадат по-честите заболявания, за чието лечение да бъде насочен и по-голям финансов ресурс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Москов: Няма да има проблеми за пациентите след решението на КС
Москов: Няма да има проблеми за пациентите след решението на КС
И Гугъл уважи празника на дамите 8-ми март
И Гугъл уважи празника на дамите 8-ми март