САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

​Куба смени лидера си: за първи път президентът няма да е от династията Кастро

Днес и утре парламентът в Хавана, избран през март, определя членовете на висшето ръководство на страната. Сред тях е новият президент, приемник на Раул Кастро, който се отказа от поста. За първи път новият лидер не е от династията Кастро.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:03, 18.04.2018
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Мигел Диас-Канел Бермудес отдавна беше сочен за наследник на Раул Кастро. Вдругиден той навършва 58. Въплъщава поколението, което не принадлежи на революцията. Инженер по електроника, той е със солидна кариера в кубинската комунистическа партия, в чийто редици влиза през 1997 г. Изкачва всички стъпала, като започва от родната провинция Виля Клара.

Стига до министър на висшето образование и по-късно първи заместник-председател на Държавния съвет или вицепрезидент. Номинира го самият Раул Кастро.

Раул Кастро, президент на Куба (24 февруари 2013 г.): На тази сесия, Националното събрание избра другаря Мигел Диас Канел за заместник председател на Държавния съвет и пръв заместник-председател на Министерския съвет.

Другарят Диас не е новак, казва тогава по-малкият брат на Команданте, който обяви също втория си мандат за последен. Мигел е на трибуната на погребението на Фидел Кастро в Сантяго, присъства на вечерята с Обама по време на посещението на американския президент в Куба, посреща Путин при визитата му в Куба. Баща е на две деца. Фен е на Бийтълс, носи дънки и има профил във Фейсбук.

От него обаче не се очаква да разбие системата,а да продължи икономическите реформи на ментора му Кастро, например да обедини двете съществуващи валути на острова - кубинското песо и конвертируемото песо, при средна заплата 30 долара на месец. Диас защитава еднопартийната система, критикува кубинските дисиденти и независимите медии, накратко определят го като лоялен на партията технократ.

Мигел Диас-Канел, първи вицепремиер на Куба (11 март 2018 г.): Защитаваме нашата революция, която все още е заплашена и атакувана на фона на усложнена глобална обстановка.

Така или иначе, младият политик не остава сам на върха, защото начело на партията продължава да бъде 86-годишният Раул Кастро, поне до 2021 г.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Турски изтребители прелетели в близост до хеликоптера на Алексис Ципрас
Турски изтребители прелетели в близост до хеликоптера на Алексис Ципрас
Подкрепа за арестуваната Десислава Иванчева
Подкрепа за арестуваната Десислава Иванчева