НОВИНИ

Куба избира нов парламент, който ще излъчи приемника на Раул Кастро

Куба избира нов парламент, от който през април ще се излъчи приемникът на президента Раул Кастро.Изборният процес се очертава без изненади, тъй като има толкова кандидати, колкото са местата в парламента, предаде Франс прес. Интересната подробност е, че сред тях ще бъде приемникът на Раул Кастро, който ще го наследи на лидерския пост през април.

bnt avatar logo
от БТА
14:39, 11.03.2018
Чете се за: 00:35 мин.
По света

Още от сега е известно, че за първи път от близо 60 години след ерата на Фидел Кастро, починал през 2016 г., и на Раул Кастро, президентството на островната държава ще се поеме човек, който не е хванал оръжията по време на революцията през 1959 г. Името му ще стане известно на 19 април. Датата не е избрана случайно - тогава се навършват 57 години от победата в Залива на прасетата, възприемана в Куба като „първото поражение за империализма на янките в Латинска Америка“.

Кандидатите за депутати са подбрани щателно от Кубинската комунистическа партия. Те могат да бъдат нейни членове или да не членуват в нея, а да бъдат излъчени от синдикални организации или студентски структури, близки до правителството. Повече от половината от кандидатите - 322 - са жени. След изборите парламентът ще определи състава на Държавния съвет от 31 души, които ще изберат сред членовете на съвета новия кубински президент. Според анализатори, но и според обикновени кубинци, това ще е Мигел Диас-Канел, 57-годишният първи вицепрезидент.

Въпреки че гласуването в Куба не е задължително, по традиция то преминава при висока избирателна активност.

Изборите продължават и утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Полша беше въведена забрана за търговия в неделя
В Полша беше въведена забрана за търговия в неделя
Лондон обсъжда със САЩ и европейските си съюзници бойкот на световното по футбол
Лондон обсъжда със САЩ и европейските си съюзници бойкот на световното по футбол