НОВИНИ

Лоши битови условия и сблъсъци в бежанския лагер в Идомени

Сблъсъци в бежанския лагер в Идомени. През нощта сирийци и афганистанци се сбиха заради зареждане на телефон. Гръцки министър сравни условията в претъпкания бежански лагер край Идомени с нацистки концентрационен лагер. Министърът на вътрешните работи на Гърция Панайотис Курублис хвърли вината за страданията на мигрантите върху политиката на затворени врати на някои европейски страни.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:10, 18.03.2016
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Към непоносимите битови условия в лагера край Идомени се прибавиха и сбивания между сирийци и афганистанци. Трима души са ранени с нож.

Още един скандал разтърси лагера - мигрант, заподозрян, че е изнасилил семегодишно момиче беше отведен до полицията. Отчаянието на бежанците е на предела си.

Ала, мигрант от Сирия: Сега не става дума за Германия, Швеция или Франция.Искаме само чисто, топло и безопасно място, защото всички деца са болни. Те са тук повече от месец.

40% от бежанците на гръцко-македонската граница са деца. Всяка кутия с бисквити за тях е празник. Гръцките власти правят опити да подобрят положението като разпратят мигранти към приемни центрове в страната.

Полицаи раздават листовки с текст на три езика - гръцки, арабски и фарси.

В листовките пише следното: Границата е затворена. В приемните центрове ще получите убежище и храна. Не се доверявайте на безотговорни хора, които могат да ви поставят в опасност.

Гръцкият вътрешен министър сравни лагера с модерна версия на Дахау.

Панайотис Курублис, вътрешен министър на Гърция: Трябва да намерим начин да ги убедим, че където и да отидат няма да си загубят номера на опашката, ако границата се отвори.

Малко момиче от Алепо се справя с положението по свой детски начин. 8-годишната Шахарзад рисува в скицник живота си от последните 18 месеца. Баща й, който е сирийски кюрд, обяснява, че големите плъхове с кървави следи на листа са джихадистите от "Ислямска държава", а над тях са цветята, които дъщеря му иска да види.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как могат да се намалят сметките за парно?
Как могат да се намалят сметките за парно?
Има опасност от измръзване на овошките
Има опасност от измръзване на овошките