НОВИНИ

Македонски медии: Гърция и Македония са близо до решение на спора за името

Имаме сериозен напредък и както никога досега двете страни са по-близо до решение. Близките часове може да бъдат ключови за изхода от преговорите, заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Буяр Османи, съобщава скопският вестник „Нова Македония“. Османи разговаря вчера в Брюксел с върховния представител на ЕС по външните работи и сигурността и заместник-председател на Европейската комисия Федерика Могерини. На срещата Османи я информирал за постигнатия напредък в отношенията между Македония и Гърция. Той изразил задоволство от постигнатия напредък в затоплянето на отношенията, осъществяването на мерките за изграждане на доверие, деескалацията на политическите разногласия, както и задоволство от напредъка в разговорите по спора за името, пише изданието.

bnt avatar logo
от БТА
10:36, 08.06.2018
Чете се за: 00:57 мин.
По света
македонски медии гърция македония близо решение спора името

Вестник "Вечер" цитира думите на македонския премиер Зоран Заев, който заявил: "Може би ние ще позвъним на Атина, надявам се, че това ще стане много скоро".

Премиерът Заев заяви, че спорът за името между Македония и Гърция ще се реши много бързо, пише и "Вечер". Попитан за очаквания разговор с гръцкия премиер Алексис Ципрас, Заев отговорил, че позвъняването по телефона може би ще бъде от македонска страна, но не посочил кога точно ще стане това.

Заев подчертал, че е много важно решението да бъде устойчиво и трайно и да бъде сто процента сигурно за идните поколения, които ще крепят приятелството с договора, който бъде постигнат.

;

Вестник "Вечер" пише, че гръцкото правителство е реагирало на декларация на македонското външно министерство, че не трябва да се бърза с договора за името, тъй като качеството на решението е по-важно от това в какъв срок ще завърши процесът.

„Имаме добър договор на масата, който, както каза премиерът на БЮРМ, трябва да се финализира много бързо. За съжаление, някои настояват да играят игри“, завил вчера гръцки правителствен служител, цитиран от сайта Независен.мк. "Вечер" отбелязва, че министерството на външните работи на Македония е заявило в декларация, че качеството на текста на договора и необходимостта от постигането на трайно и устойчиво решение, приемливо за двете страни, са по-важни от необходимостта процесът да се финализира в какъвто и да било срок.


По-рано премиерът Зоран Заев коментира, че скоро ще обсъди с гръцкия си колега Ципрас детайлите около споразумението. Гръцкото правителство, обаче, призова да не се бърза с договора за името и да се търси качествено решение, а не да се гонят крайни срокове. 27 години Гърция и Република Македония спорят за името, а преговорите между двете страни предизвикаха протести сред гражданите и на двете държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До месец ЕС ще разработи ответни мерки за митата на САЩ
До месец ЕС ще разработи ответни мерки за митата на САЩ
Путин започна тридневно посещение в Китай
Путин започна тридневно посещение в Китай